Екстремност в ново измерение: бейсджъмпинг

А на вас стиска ли ви да полетите надолу?
Екстремност в ново измерение: бейсджъмпинг

Всеки следващ ред ще е интересен за четене. Обаче докато гледате видеото ще ви стане доста по-интересно. И страшно ще ви стане, тъй като този спорт е потенциално опасен за живота. Тези, които го практикуват, трябва да притежават наистина освободен ум, здрави нерви и хладнокръвие. Затегнете ремъците, защото този път ще се скача... от по-ниско.

Сигурно все пак се чудите какво по дяволите е това бейсджъмпинг. В български език терминът е възприет директно от английската абревиация B.A.S.E. Всяка една от буквите е съкращение съответно от b uilding (сгради), antenna (кули и други подобни съоръжения), span (обособено кратко разстояние, като част от мост, например) и earth (земя, скали). Именно такива места се подбират за екстремните скокове.

За разлика от останалите парашутисти, днешните ни герои стартират летежа си от статична точка. Всеки, екипиран подходящо за целта, може да скочи както от небостъргач в града, така и от някоя скала или мост.

В тази дисциплина парашутът е по-различен от стандартния. Той е по-малък и се отваря по-бързо и рязко. Бейсджъмпърите обикновено обличат костюм от специална материя, наречен wingsuite (буквално – костюм-крило), който наистина наподобява крило, обхващащо ръцете и краката. Същият позволява на експериментаторите да запазят почти хоризонтална позиция и съответно, да се наслаждават на по-дълъг свободен полет.
Първоначално този стил няма характер на спорт, но любителите на силни усещания постепенно започват да използват система за оценяване, която се базира на местата и условията, откъдето се осъществява летежът. Най-много се ценят скоковете, осъществени нощем...

Въпреки, че опасната парашутна дисциплина се заражда още в края на 70-те години на миналия век, в България тя е сравнително непопулярна. Засега у нас тя се осъществява под ръководството на инструктори от клуб "Адреналин". Разбира се, ще се радваме, ако ни разкажете и за други организации и личности, споделящи идеята :)

Но ето, стигнахме до ръба. Ще полетим ли надолу?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май