Даниел Колчев: за уейкборда в първо лице

Или какво означава нечовешка доза адреналин
Даниел Колчев: за уейкборда в първо лице

Ку-ку! Сезонът на "мокрите" спортове дойде и затова днес ще си говорим за уейкборд - нещо като сърф и сноуборд, ама не точно :)

По този повод, лятната ни колежка Алекс от съседния сайт Sportuvai.bg побърза да се срещне с един истински уейкбордист. Той се казва Даниел Колчев, работи в софийския вело сервиз "Fix & Ride", а когато не е там, "язди" вълни и изстрелва адреналина си до небесата.

Моля, заповядайте в интервюто по-долу, няма да съжалявате:

*** 

Ти си? :)

Казвам се Даниел Колчев, на 30 години, от София. Занимавам се с уейкборд от около 10 години.

Защо и как избра уейкборда?

Случайно. Като дете чичо ми често ме водеше на езерото. Още тогава се зарибих по водните спортове. След време започнах да тренирам водни ски, по това време уейкбордът все още не съществуваше. Впоследствие, покрай това си хоби се запознах с едни от първите хора, които практикуваха този спорт в България. Хареса ми и започнах да се уча.

Разкажи ни какво точно представлява това занимание?

Уейкбордът произлиза от сърфа. Разликата е, че е много по-малък. Идентичен е на кайтборда. Накратко, уейкбордът е една дъска, на която са вързани двата ти крака. Нещо като сноуборд, но във вода. До 2001-ва година уейкбордът се караше зад моторница, която образува вълна. Върху нея уейкбордистите скачат и карат. Съоръженията, които станаха много модерни напоследък, са т.нар. влекове, които са направени за теглене на водни ски. Движат се на ток, което създава значително по-малко разходи.

Къде у нас може да се практикува този спорт?

Само на едно място в България има такъв комплекс - в Казичене. До преди няколко години имаше условия за каране на уейкборд и в Пловдив, но за съжаление вече не.

Организират ли се състезания по уейкборд в България?

Отново ще кажа - вече не. Преди няколко години имахме национален състезател Емил Цолов, който е трети в света по уейкборд. Двукратен европейски вицешампион за 2006-та и 2007-ма година. За съжаление, претърпя контузия и вече не се състезава. Именно той ме мотивира да започна да се занимавам активно с уейкборд.

Защо ситуацията у нас е такава?

Защото нямаме поле за изява. Не се строят комплекси. Навсякъде другаде в Европа е различно, там те никнат като гъби. Постоянно се провеждат състезания, организират се специални събития, насърчаващи популяризирането на този спорт. На Искър има база, в която желаещи могат да се обучават, но цените не са за всеки джоб.

Какво ти дава карането на уейкборд?

При всеки е различно. Аз лично получавам огромен прилив на енергия и вътрешна мотивация и нечовешка доза адреналин. Тук е мястото да кажа, че уейкбордът не е безопасен спорт, паданията не са никак леки. Но откриеш ли собствената си вълна, е повече от невероятно! 

978585Личен архив - Даниел Колчев

Останалата част от разговора може да прочетете тук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май