Готови за рафтинг

Вашето мокро приключение започва... сега!
Готови за рафтинг

Най-важното

 

Рафтинг идва от английската дума "raft", което буквално означава "сал".

Екстремният воден спорт често е наричан и whitewater rafting (от white – "бял" и water - "вода" отново от английски език) заради цвета на разбеснелите се води, с които имат смелостта да се борят рафтърите.

Първото официално спускане е осъществено през 17 век, по течението на Снейк ривър в Уайоминг, САЩ.

Рафтинг ентусиастите откриха сезона на водните приключения преди месец, а вие още събирате смелост да скочите в лодката? Разбираме ви отлично!

Помним, че, когато преди няколко години ни принудиха да се качим в каяк, преговаряхме дълго, преди да го направим. Ще прибавим и факта, че спускането с рафт по развълнувани бързеи е сравнително по-страшно изживяване.

Но то си заслужава риска, ще ви каже всеки, преплувал собствените си възможности.

Вероятно заради сериозната заявка за адреналин, през последните години броят на рафтинг авантюристите нарасна двойно.

Всъщност, днес всеки може да практикува иначе екстремния спорт. Редовно се организират спускания и за деца (разбира се – винаги с възрастен в лодката), макар че тук рискът е сведен до минимум.

Защо все пак всички толкова бързо се увличат по рафтинга?

Предполагаме, че причината е най-вече в онова несравнимо усещане на пълна удовлетвореност от преодоляването на предизвикателството. Това обяснява защо, когато всеки слезе от бързея, краката му треперят, но широка усмивка цъфти на лицето му.

Е, усещаме, че направо ви сърби да опитате. Не се съмняваме, че ще го направите. Но преди това, нека ви запознаем с няколко основни неща, които е добре да знаете за рафтинга.

Наистина игра в екип

Отдъхнете си! Ето ви една прекрасна възможност да избягате от репутацията на "най-добрия сред най-добрите". Защото основното условие за успешно спускане по бързеите е... работата в екип. Даже често именно "най-добрият сред най-добрите" преобръща лодката.

Синхронът между гребците (могат да бъдат четири, шест или осем) се постига благодарение на точните и навременни команди на инструктора. Той е този, който се грижи за сигурността на своята група, като определя посоката на придвижване.

Всъщност първият урок по рафтинг задължително започва с 30-минутен инструктаж по безопасност, на който ви съветваме да обърнете специално внимание. Ще се запознаете с основните видовете загребвания и с всичко необходимо за едно екстремно спускане по реката. С две думи: прекратете ироничните подмятания и отпушете уши!

Иначе неупренът, спасителната жилетка и каската са задължителни аксесоари в тази неравностойна игра с природната стихия. Запомнете: преобръщането на лодката е напълно възможен сценарий. За това би било хубаво да може да плувате.

Впрочем плуването ще се окаже полезно умение и впоследствие, когато почивате между бързеите. Тогава спокойно може да се отдадете на плацикане в реката. Даже е задължително.

Имайте предвид, че една рафтинг сесия трае обикновено между 1-3 часа, зависимост от избрания маршрут. Така че практично ви съветваме да отидете до тоалетна преди това. Не се знае какъв ефект ще има мокренето върху биологическите ви нужди. Освен това свалянето на неопреновия костюм винаги е приключение. Често предполага помощ от приятел.

И накрая да добавим, че у нас най-предпочитано място за спускане с рафт е коритото на река Струма. То има две трасета – горно и долно, като първото определено не е за начинаещи :)

Е, сезонът за лов на бързеи е кратък (продължава до края на юни), но обещава да бъде интересен. Възползвайте се от него!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април