Време е за зимни спортове

Обявяваме ски и сноуборд сезон 2011/2012 за открит. Йей!
Време е за зимни спортове

Тънка бяла линия е границата, в която се срещат небето и земята. Там горе, на повече от 1000 метра надморска височина, изгубваш представа за време и пространство. Белоснежността е измамна и прави ширините да изглеждат почти безкрайни. Ах, да, ширините, които ти разкриват цял един непознат хоризонт.

Слънчев ден, син небосклон, "пудра" (току-що навалял, пухкав сняг) и очарователна компания. Това ще ви отговори всеки снежен аватюрист на въпроса "Какво е съвършенство?". Защото тази проста перфектност е наистина нещо, което приключенските ни натури очакват с нескрита еуфория в края на всяка година.

Сутрин, когато часовникът удари 6.30, мелодията на иначе оглушителната ни аларма звучи особено лирично. Утрото е жизнерадостно, закуската - по-вкусна от всякога, а вълнението от предстоящата пистова сесия ескалира с всяка изминала минута.

Маршрутът обикновено е предвиден, малко или повече познат. Пътят към точка А е заснежен и по него се носи аромат на свежи борови дървета. Да, това се случва вече много зими и никога няма да ни омръзне!

Магията на сноубординга започва от неутъпканите терени и покрити с девствен сняг писти, минава през лавиноопасните гористи улеи и достига чак до голите планински склонове. А покоряването на върховете е много повече от кулминация. Всъщност е вселенска нирвана.inm.com

Този тънък момент обаче предполага добро познаване на снежната обстановка и местността, както и опитен водач. Затова, в никой случай не е добра идея да омаловажаваме силите на природата или пък да предизвикваме на дуел планината. Финалът обикновено не е в наша полза.

Ей, по-ведро! Месец декември е вече тук, а метеорологичните прогнози са повече от обнадеждаващи.

Сноуборд сезон 2011/2012 официално стартира! Къде?

Най-напред се устремяваме към сърцевината на величествените Родопи, където на 10 декември пистите на Пампорово са се изпълнили с хиляди туристи. Въпреки топлото време, обилна снежна покривка е била постигната с помощта на 120 оръдия за изкуствен сняг. Бонусът е, че до 22 декември целодневните лифт карти са с около 30% по-евтини от стандартните такива за цялата зима, като цената им (за 1 възрастен) е 32 лева.

Придвижваме се на север към друга перла на Родопите – Чепеларе, където зимният сезон бе официално открит на 16 декември. Снежната покривка там в момента е 30 см, а до коледните празници се очакват нови, още по-стабилни валежи. Ако планирате екскурзия, съветът ни е да не пропускате тази седмица в Чепеларе, когато цената на целодневната лифт карта за възрастни е промоционална и е само 25 лева.

Добре дошли в Пирин планина! Ако си падате по добра инфраструктура и еразнообразни забавления, тогава може би именно Банско е вашата сноуборд дестинация. На 17 декември курортът отвори врати за всички, които бяха дошли да отпразнуват началото на зимния сезон. С дългите цели 75 километра професионално подготвени и обезопасени писти, ски и сноуборд курортът определено предлага едни от най-добрите условия за спорт, развлечения и отмора в България. Благодарение на георграфското разположение, надморската височина и техническите възможности на Банско, снежната покривка ще е повече от достатъчна чак до месец май. А в допълнение, 27 километрови модерни лифт съоръжения транспортират бързо, лесно и удобно гостите на града до началото на всяка писта.

inm.com

Датата 17 декември предизвика и разни други вълнения от страна на каращите по света и у нас с традиционното отбелязване на Световния ден на сноуборда, инициирано от Световната сноуборд федерация, Европейската асоциация на производителите EUROSIMA и The Outdoor Sports Valley. Към момента, събитието се отбелязва в над 40 страни и стотици хиляди ентусиасти, които празнуват заедно в една нощ. Ние също станахме част от този глобализъм, иха!

Без паника, тържествата тепърва предстоят! В Боровец, например, където официалното откриване на сезона ще е на 23 декември. Това означава, че имаме още съвсем малко време да си стегнем багажа и да отпрашим към подножието на връх Мусала.

Какво ще кажете за спускне по северните склонове на Рила планина и терени с различна сложност и натовареност? Нощно каране, детски снежен парк Борокидс, а също така и най-добрия парк за сноуборд и фрийстайл в България – Borosport Snow Park. Това са само част от изненадите, които ни очакват след броени дни в зимния курорт. За най-нетърпеливите сноубордисти обаче пистите и лифтовете работят още от началото на седмицата. И, както повелява традицията, на официалното откриване лифт картите ще са на половин цена, а нощното каране ще бъде напълно безплатно. Програмата на откриването ще стартира с реверанс към World Snowboarding Day и демо по ски и сноуборд.

Тези от вас, които планират да нощуват в Боровец по време на официалното откриване на сезона, биха могли да се възползват от промоционалната оферта на хотел Рила за 50% намаление от цената на нощувката на 23 декември.

Денят ще завърши с вечерно парти Fire&Ice, включващо огнен спекатъл, ефектни демонстрации, както и много музика, томбола, награди и други чудеса. С две думи, не изпускай! Спускай!

Финализираме с една до болка позната точка – Витоша. По всичко личи, че през идния сезон "Туристическа и ски зона Алеко" няма да функционира. Причините са законови, мерките – крайни. Да, но както знаете, надеждата умира последна.

Пожелаваме ви снежен сноуборд сезон! :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май