Велодисциплини: Траял (Trial)

Такова нещо като паркур на колело не съществува
Велодисциплини: Траял (Trial)

Съвсем наскоро в интернет плъзна един клип, който за отрицателно време събра над един милион гледания. Нямам представа защо, но голяма част от неспециализираните сайтове, които го публикуваха, озаглавиха случващото се в него като "паркур на колело". Всъщност, това, което ще видите след малко, макар и наподобяващо паркура, си има собствено име и то съвсем не е от вчера. На български можете да го срещнете като "траял" или "трайъл", поради простата причина, че не е преведено, а е директно заето от думата "trial" (опит, букв. превод от англ. ез.).

Самата дисциплина е еволюирала от т.нар. мотоциклетни траяли и е едно от най-виртуозните и зрелищни неща, които могат да бъдат изпълнени на велосипед. Целта му е преминаването през всевъзможни препятствия, без колоездачът да стъпи на земята. Карането може да се случва на специално организирани за целта трасета и да е със състезателен характер, но показаната му тук улична разновидност е по-скоро солово занимание с демонстрационна цел.

Траялът се практикува основно в Европа и е сравнително слабо разпространен, поради една-единствена очевидна причина – изключително труден е.

За него има няколко типа специализирани велосипеди, които са характерни със специфична геометрия на рамката, максимално олекотени компоненти, мощни спирачки, широки кормила, липса на скорости, дебели гуми и изключително ниски или направо липсващи седалки.

След всичко казано дотук, може би е най-добре да ви покажа и самото видео. Изпълнението в него е на 26-годишния австралиец Андрю Дики, който се занимава с това от 1997 година насам. Иначе работи като дърводелец. Да му се не надява човек :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май