Мисия (не)възможна: семейната хармония

С няколко прости правила
Мисия (не)възможна: семейната хармония

Няма да крия, че съм далече от идеята скоро да създам мое собствено семейство. Не, не ми пречи финансовата криза – виждала съм всичките ѝ лица, не може да ме изплаши. Просто смятам, че формирането на задруга, само по себе си, е отговорна и сложна задача. И, да, не съм съвсем готова да се нагърбя все още с нея.

Разбира се, семейно-съпружеските отношения никак не са ми чужди. Обратното. Толкова дълбоко съм се потопила в тях, че скоро мога да получа Нобелова награда за мир.

Така да се каже, разполагам с уникалната възможност всеки ден да се уверявам в това, което твърди любимият ми френски писател и драматург Ерик-Еманюел Шмит: че семейството е като Близкия Изток. Няма разрешение на конфликтите, примирията са кратки и е нужна умела дипломация, за да се запази мирът.

Точно последното правило обаче – за дипломацията, се научих да прилагам непрекъснато. Признавам, усвояването му беше (и все още е) трудна мисия, но, за щастие, се справям с реализацията ѝ все по-добре. Алилуя!

В този ред на мисли, бих ви дала три важни съвета, които, смятам, ще помогнат и на вас в поддържането на хармония в интимния живот.

Упражнявайте търпението

inm.comЕдва ли съществува по-хубаво качество от това. То върши работа в редица ситуации и, вярвайте ми, е едно от малкото неща, които могат да осигурят относителното разбирателство с половинката. Както може да се досетите, иска се време, воля и желание, за да се научите да бъдете търпеливи. Но ви препоръчвам да започнете тренировките още сега.

Урок 1: Когато открито се дразнят с вас, не отвръщайте със същото! Опитайте се да съхраните спокойствието и равновесието си. Практикуването на йога може да ви помогне за целта, но не разчитайте само на древната индийска практика. Учете се сами как се правят компромиси и защо са необходими не само във връзката, но като цяло в живота.

Урок 2: Слушайте, но най-вече – чуйте, което е доста по-важно.

Дайте си време

Ако пък вече разполагате с търпение, значи имате много, да не кажа – всичко. Сега, без излишен драматизъм, спокойно бихте могли да оставите любимия човек да се вихри сам в раздразнението си. Даже ще ви препоръчам да го лишите от присъствието си за известно време. А ако това е невъзможно – поне от капризите, изискванията и от амбициите си.

Позволете на партньора си да изживее лошото си настроение. В този ред на мисли, не го задължавайте да споделя леглото ви, деня или сърцето ви. За него ще е мъчение, за вас – безсмислено. Сигурна съм, че, ако му разрешите, скоро ще се "върне" отново при вас, зареден с повече оптимизъм и по-чаровен/чаровна от всякога. 

Забавлявайте се

inm.comЦялата истина е, че съвместният живот щеше да бъде адски скучен, ако бе лишен от ежедневните брачни кримки и конфликти. Те го правят цветен, вълнуващ, с подправки. Вкарват в него емоция – е, не винаги приятна, но все пак емоция, нали?

Опитайте се да разсъждавате по този начин следващия път, когато сте на ръба на поредния скандал. Може би това ще ви помогне да преминете от другата му страна и да го трансформирате в полезен и интересен разговор.

В крайна сметка, карайте се, но умерено. С мярка и само когато другата опция – обичането, временно не ви се отдава =) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април