Защо се целуваме?

Не сами себе си. С други хора
Защо се целуваме?

Едва ли има по-универсален начин за засвидетелстване на романтична привързаност от целувката. А малко от нас се замислят какво всъщност прави обменът на слюнки толкова приятно занимание по цял свят. Ама по целия.

Около 90% от народностите, обитаващи планетата Земя, се целуват. Останалите 10%, които не правят това, практикуват други странни ритуали като взаимно подухване в лицето, допиране на носове и близане. Дори шимпанзетата се целуват с език. Та, защо нашият вид, че и видовете, подобни на нашия, правим това?

Краткият приблизителен отговор на този въпрос е: "Защото по този начин проверяваме какви са шансовете да произведем читаво поколение със съответния човек".

Носът знае най-добре

Целувката позволява на двама души да влязат в необходимата близост, която ще им позволи да се преценят взаимно (вкусово и обонятелно, блях!) като потенциални партньори. Изследвания показват, че човешкият дъх и слюнка носят химична информация за това дали техният източник е здрав или болен, а в случая с дамите – дали са в овулация, което си е доста важно за репродуктивния бизнес, който възнамеряваме да свършим.

Но това не е всичко! Кожата около устата и носа е богата на мастни жлези, които секретират себум – мастна субстанция, съдържаща феромони. Последните също са носители на много важна биологична информация за съответния индивид. Имаме склонност да проявяваме доста по-жив сексуален интерес към потенциални партньори, чиито феромони "докладват" , че имунната система на приносителя им се различава от нашата. Което, чисто и просто, означава, че със същия бихме могли да имаме поколение, което ще е по-здраво от нас самите.

Да, дами и господа, не всичко е техника на целуване. Ето ви още една причина, поради която има целувки, които са в състояние неусетно да ви вкарат в нечий креват, докато други са нещо, за което бихте предпочели да не говорите.

Сключени устни

Физиолозите вярват, че освен химичния обмен, за който споменахме, чисто физичния акт на допиране на устните също има сериозен принос за свързването (цензура, знаете как е) на двама души. Тази теория е подкрепена от факта, че когато сключим уста с друг човек, в мозъка се отделя окситоцин – хормонът, който играе важна роля в изживяването на чувства като привързаност, любов и доверие.

Значи, ако сте се чудили защо хората имат по-голяма склонност да се целуват по време на чисто романтично съвокупление, отколкото в условията на, ъ-ъ... платени услуги, ето ви един възможен отговор.

Даже има научни изследвания по въпроса, които се занимават с нежеланието на жриците на въпросните услуги да цункат клиентите... по устата. Психолозите са полууверени, че това си е техника за установяване на емоционална дистанция. Съвсем противоположно е поведението на дългогодишните партньори, които може и да не правят секс твърде често, но пък винаги го съпровождат с целувки.

Обяснения разни, но не можем да пропуснем и една теория, която твърди, че слюнообменът сам по себе си стимулира мерака за това-онова. Учените-мръсници, които подкрепят тази теория, правят аналогия между въпросния обмен и хм... влажността на сексуалното изживяване. По това колко е мокра една целувка, партньорът (особено мъжкият) си вадел заключения за склонността на другия пол да продължи с нещо по-така.

В контекста на всичко, казано дотук, трябва да се отбележи, че жените и мъжете придават различно значение на акта на целуване. Дамите гледат на него по-скоро като на начин за установяване на емоционална и социална близост, докато за повечето господа това си е просто прелюдия към по-сериозни занимания.

Силно се надяваме, че сте се забавлявали поне наполовина колкото нас, четейки по-горните редове. Още повече се надяваме, че те няма да променят отношението ви към целувките и няма да тръгнете да надявате презерватив следващия път, когато ви се наложи да ги практикувате. Накратко – забравете всичко, казано дотук и си се целувайте на воля и без страх, че другият може да ви зарази със себум и феромони, като същевременно узнае вашето ЕГН, ДНК, кръвна група, семейно положение и постоянен адрес.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 20.05.2011 | 16:39
    Прекрасна статия, повече целувки, повече секс ;) повече радости и удоволствия :) Трябва да се наслаждаваме на всичко около нас... най-вече на целувките и на това след тях (повдигам вежда) :)

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април