Хайде, познайте в кой български, морски град видяхме най-много смокинови дръвчета това лято. Точно така. В Созопол! Срещахме ги почти на всеки ъгъл, на всяка улица.
Добре, че имахме благоразумието да не прекараме цялата си ваканция скрити между клоните им, похапващи с часове сочните им плодове.
Истината обаче е, че не винаги намираме вътрешна сила да устоим на любовта си към синьо-лилавите сладури. А вчера попаднахме на тази рецепта за смокинова салата, която веднага смятаме да споделим с вас.
Защото тя е екзотична, лесна за изпълнение и доставя истинска кулинарна наслада. Вижте какви продукти ще са ви необходими, за да я реализирате и вие:
6 свежи, узрели смокини
една глава червен лук (може да го замените с обикновен, при липса на друг)
около 80 грама сладка царевица (може да сложете и повече, ако обичате жълтите мъници)
2 репички
2 супени лъжици сок от лимон (предварително изстискан)
зехтин
сол
Начин на приготвяне:
Първо нарежете смокините на едро, а репичките и лука – на кръгчета. Смесете добре всички изброени дотук съставки. Добавете царевицата. Накрая овкусете салатата с лимоновия сок, солта и зехтина.
И след като я опитате, може да споделите с нас дали въпросната комбинация отговаря на вкусовите ви очаквания.
Що се отнася до току-що приготвеното от вас ястие, то е пълно с полезни нутриенти.
Както знаете, смокините са отличен източник на калий, а в репичките има добра доза витамин C. За многобройните геройства на лука пък може да прочетете тук!
Е, добър апетит.
Добави коментар