Пълнени доматки

Средиземноморски полъх
Пълнени доматки

Най-важното

Ла Томатина е ежегоден фестивал, известен в света с доматените си боеве. Организира се в последната сряда на август в малко селище край Валенсия, наречено Буньол.

В нощта преди замерването, множество камиони с домати се приготвят, за да пристигнат на главния площад на градчето, около 11 часа на следващия ден.

Тогава, за радост на всички, стартира двучасова доматена битка, от която по-късно няма и следа. Безспорно вълнуващо преживяване, нали?

Време е за нещо лесно, вкусно и бързо. И разбира се - приготвено в кухнята на баба :)

Както може би знаете, Ла Томатина наближава, но ние определено не планираме кърваво-сладки боеве. Като че ли повече ни допада идеята за доматки, пълнени с най-различни чудеса.

Разберете защо и как, като си запишете необходими продукти за приготвянето им (за 6 порции):

6 големи домата, по възможност с правилна форма (узрели или не чак толкова)

200 грама риба тон от консерва

50 грама каперси

1 връзка едро нарязан, пресен магданоз

1-2 супени лъжици кора на лимон

сокът на половин лимон

3-4 супени лъжици зехтин

сол и пипер на вкус

босилек (по желание)

Начин на приготвяне:

С нож (или друг удобен кухненски инструмент) изрежете капачета от горната страна на доматите. Внимателно издълбайте вътрешността и отстранете семките. Така доматите ще заприличат на купички.

Отваряме скоба: Каперсите са цветните пъпки на почти 2-метров пълзящ храст от семейството на маслините, растящ по Средиземноморието. Сервират се като гарнитура, под формата на малки кисели топчета. Обикновено са мариновани в оцет, сол или друг вид марина.

И така... В подходящ съд смесете въпросните каперси, рибата, магданозът, лимоновият сок и коричките, зехтинът и подправките.

Накрая напълнете доматите с плънката. Пъстрите вкусотии, които ще получите, могат да се превърнат в перфектно и свежо допълнение към вечерята ви, например.

Ако пък червените сладури не ви се похапват пресни, тогава просто ги запечете.

Поставете ги в намаслена тавичка, капнете им няколко капки зехтин и ги пъхнете във фурната на 150-200 градуса, за десетина минути.

Мммм, домате мио... :P

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май