М-формула за красота. Що е то?

„М“ като морска сол
М-формула за красота. Що е то?

Когато есенно-зимният хлад е неизбежен, а ветровете навън ви карат да се чувствате като главни герои в "Брулени хълмове", значи е дошло време да се поглезите с едно наистина лечебно средство – морската сол, чиито целебни качества са известни още от древни времена.

В нея се съдържат големи количества микроелементи, които проникват в организма и му въздействат особено благотворно, като калий, калций, желязо, бром, йод. Повече за тях може да прочетете тук, а сега ви предлагаме няколко страхотни начина да се възползвате от ценната сол:

Морска вана

Разтворените в гореща вода морски соли, примесени с подходящи ароматни съставки, са чудесен начин да се върнете към лятото, да сгреете премръзналото си тяло и да успокоите ума.

За целта ще са ви необходими около 300-350 грама морска сол, 8-10 капки етерично масло, предварително разтворени в 1 чаена чаша прясно мляко. По желание, благоуханното масло може да бъде заменено с портокалови корички, сушени билки и цветя или дори течен мед.

Естественият ход на нещата предполага да добавите съставките към ваната, чиято оптималната температура е препоръчително да не надвишава 36-37 градуса. Следва и най-приятната част. Разбира се, гмуркането. Отпуснете се в лечебните води за 15 минути, час преди лягане. Завършете горещата си сесия с овлажняващ лосион за тяло, за да хидратирате и омекотите кожата.

Контактът с пенливите мехурчета ще предизвика приятно усещане както за вас, така и за кожата ви. Морската сол влияе изключително добре на нервната система, тъй като снема стерса и умората, а едновременно с това нормализира съня и повишава жизнения тонус.

Скраб за тялоinm.com

В случай, че не разполагате с вана или пък нямате достатъчно време, за да се поглезите по този начин, има алтернатива. Можете да си направите скраб за тяло, отново в домашни условия. Но предупреждаваме: не прекалявайте с употребата му – веднъж или два пъти на седмица са напълно достатъчни. 

За да го забъркате, ще имате нужда от 200 грама морска сол, 1 чаена лъжичка етерично масло (лавандула, розмарин, праскова или друг любим аромат), плюс 2 супени лъжици зехтин. Смесете всички съставки, разбъркайте добре до получаване на (относително) еднородна смес и оставете да престои около 20 минути. А след това просто се възползвайте от изключителните качества на домашния ексфолиант.

За да го нанесете, може да използвате спа ръкавица, специално пригодена за подобни цели. Втривайте сместа в тялото с бавни, леки кръгообразни движения, съсредоточавайки силите си върху проблемните зони, като бедра, седалище, корем и ръце.

След терапията, отмийте маската с топла вода и подсушете тялото, но без да търкате кожата - само деликатно попивайте влагата от нея. В противен случай, има реален шанс да нараните горния й слой и да си докарате неприятни охлузвания. След това нанесете овлажняващ крем.

Ексфолирането със сол осигурява мигновено облекчаване, помага при претоварване на мускулите и задържане на течности. А подобряването на кръвообращението тонизира изключително добре кожата, без изобщо да я изсушава.

Част от маската може да използвате, за да отстраните мъртвите клетки от кожата на ходилата. Процедурата е същата – с помощта на малко вода, нанесете сместа върху, над и под стъпалата си и масажирайте. Съсредоточете се върху по-грубите части.

Пилинг маска за лице

Комбинацията от морска сол и портокал, освен, че звучи вкусно, е особено подходящо пилинг средство за зимния сезон.

За целта, обелете и намачкайте 1 средно голям портокал. Прибавете към него 2-3 супени лъжици морска сол и разбъркайте всичко добре. Нанесете сместа върху суха кожа с нежни втривания и след 10-15 минути отмийте с хладка вода. Продължете с познатите стъпки: подсушаване и хидратиране (с подходящ крем).

Тази маска почиства замърсяванията по кожата в дълбочина и в резултат на това тя се чувства значително освежена и тонизирана. Като всяка пилинг маска, и с тази не бива да се прекалява – прилагайте я веднъж седмично, не по-често.

Е, това е нашето предложение - домашна процедура за красота и перфектна антистрес терапия с морска сол. 2 в 1. На вас обаче се пада честта да се освободите от натрупаното напрежение и да се заредите с позитивна енергия и добро самочувствие. Взимането на душ/вана май никога не е било по-приятно, нали? :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април