Домати за красива кожа

Освен качествена храна, червените зеленчуци са и добър приятел на кожата ви
Домати за красива кожа

Всяка година, десетки хиляди хора се събират в испанското градче Буньол, за да отпразнуват фестивала La Tomatina, замервайки се с тонове домати.

Забавната снимка по-долу е заснета точно преди една седмица, по време на легендарната "кървава" битка. И трябва да признаем, че сме любопитни относно преживяването на подобна война. Сигурно е страхотно!

А и сами виждате как изглеждат бойците след великото разпускане. Ооочарователно...!

Да, обаче гладиаторите може би не подозират, че по този начин си спретват и една уникална терапия, която е супер полезна за кожата. Как е възможно това, питате вие?

Британски учени са открили, че редовната консумация на домати и използването им в козметиката запазват кожата млада и красива.

Според тях, ликопенът и другите антиоксиданти, които съдържат червените зеленчуци, помагат за поддържане на правилния воден баланс. Тоест, те могат да предпазят кожата от дехидратация и дори да намалят последствията от слънчево изгаряне.

Много от негативните ефекти на UV-лъчите се дължат на суперпродуцирането на вредни кислородни молекули, известни с това, че разграждат колагена в кожата, правят я по-малко еластична и я карат по-бързо да старее. А правилното и разнообразно хранене може да забави голяма част от тези негативни ефекти.

Доматите в менюто повишават нивото на кератиноиди в кожата, което предполага и своеобразна защита от изгаряне. Е, това няма да замести слънцезащитните продукти, но може да повиши способностите им.

След злополука от дълго пребиваване на плажа, покрийте проблемните участъци с тънки резени домат и оставете да действа. Симптомите от изгарянето ще се облекчат, а кожата бавно ще възвърне доброто си състояние. Безспорно, въпросните зарзавати са изключително освежаващи в летните жеги.

Така че, препоръчваме ви да не хапвате доматите само в салати, но и смело да ги използвате като съставка за домашните си козметични маски. Откраднете си малко свободно време и заслужено се развихрете в банята.

Можем само да се надяваме да се почувствате една идея по-близо до испанското доматено приключение, наречено La Tomatina :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май