Аз красив/а ли съм?

Зависи от гледната точка, блясъка в очите, държавния закон и всичко!
Аз красив/а ли съм?

Красотата е една от най-изменчивите константи в този свят. Представите за нея са се променяли с епохите, годините и сезоните: красотата от вчера утре вече няма да е красота. В хода на времето идеалът за нея се е формирал въз основа на различни фактори. Сред тях са здраве, мода, козметична индустрия, природосъобразност, политика, социален строй и т.н. Но все пак – красота в най-общия случай е съвкупност от всевъзможни качества и в никакъв случай не е универсална величина.

Индивидуалният вкус. Май именно негова е последната дума по въпроса що е хубост и що не е. Когато потърсих значението на думата красота в речника, едно от определенията, на които се натъкнах, беше:

"Качество на човек или обект, което носи върховно удоволствие на ума. Въпросното качество може да радва чрез форма, цвят или звук, да носи определено смислено послание или да бъде висша духовна черта на характера."

Светна ли ви сега? Докато другите си мислят, че е "абсурд!" да се възхищавате на мъж или жена с тотално криви зъби, щръкнали уши и ексцентрична прическа, вие сте пленени от усмивката, жестовете, походката (или Господ знае какво друго) на въпросната личност. Нещо в нея или него просто ви въздействат и причината за това е само и единствено във вашата глава.

inm.com Някои обичат атлетично телосложение, други търсят хулиганско излъчване, трети остават бездиханни от студена и изящна красота. Иди ги разбери! Ала в крайна сметка, красотата е нещо повече от задоволителни визуални дадености. Нейната формула се състои от определени физически качества (съвсем далечни от съвършените?). Същите взаимодействат с характера, заобикалящата ни среда и грижите, които полагаме за себе си.

Ето защо кварталната кофа за боклук с изрисувани пеперудки ви се е сторила толкова готина! Нейното мръсно туловище не е най-шармантното нещо, което сте виждали, но пък идеята за ефирните същества, които виреят в градската смет, е истинска революция в естетиката. Някой се е погрижил тя да изглежда добре и ефектът е, че хората са щастливи! Нещо повече – в идеята за подобна украса личи отношение. Личното отношение пък е най-страхотният начин да влияем на света около себе си.

Оттук, добрата стара логика ми нашепва, че дори да не съм сред най-атрактивните човешки индивиди, ако поддържам външния си вид спретнат и чист и подбирам добре аксесоарите, които го допълват, ще имам задоволително решение за красота. Защото, не на последно място, хубостта е въпрос и на излъчване.

Усмивката, смехът, естественото поведение са привилегия на голям брой пленителни личности, които невинаги са красиви. Те просто притежават онова характерно вътрешно качество, наречено харизма. Обаянието не се крие само в косата или миглите, издават го също думите, идеите, действията на хората.

Ако се опитате да поспорите по въпроса за физическата атрактивност, като споменете нещо от рода на сексапилни задни части, стегнат бюст или сочни устни, първоначално ще се съглася. После обаче ще ви припомня, че сексапилът, както и красотата, не са независими същности. Както добре знаете, хармонията в леглото се основава на нещо повече от красиви форми и страст. Значение имат здравословното състояние, опита от предишни връзки, разбирателството, прямото общуване между партньорите, взаимното доверие, ясното съзнание какво искаш да дадеш и получиш и смелостта да споделиш желанията си.

Дотук стана ясно че не можем да дефинираме напълно красотата. Ако пък се натъкнем на нещо красиво отвън, то невинаги е красиво и отвътре. В природата по-често откриваме комбинацията нещо+още нещо=красота+още нещо? Универсални отговори няма, и това разнообразие е прекрасно. А според вас – къде се крие хубостта?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май