Кулинарен трик: перфектно разтопен шоколад

Ето как...
Кулинарен трик: перфектно разтопен шоколад

Познавате ни - абсолютни шокохолици сме ;) Може да предположите сами, че най-често ни се случва да "разтапяме" шоколада директно в коремчетата си, по бързата процедура.

Все пак, понякога ни се налага и да го обработваме топлинно - на котлон, за да го ползваме като декорация на сладкиши и т. н. А това не е толкова лесна работа, уверили сме се.

Та, ако ви предстои подобна задача, нека ви покажем как да се справите с нея:

  • Най-напред го нарежете на малки кубчета, без да се изкушавате да ги излапвате всичките до едно. 
  • После ги изсипете в стъклен съд, устойчив на високи температури.
  • Междувременно, сложете тенджера на котлона и я напълнете с един-два пръста вода. Оставете прозрачната течност да заври и след това - да си къкри на тих огън.
  • Сега поставете стъклената купа в тенджерата, без дъното ѝ да се опира в горещата вода. За целта, съдът, в който се манипулира шоколадът, трябва да приляга плътно над горната част на тенджерата, ето така.
  • Само след няколко минути, шоколадът ще се "изпоти" от топлината и бавно, равномерно ще започне да се топи. Разбърквайте го с дървена лъжица от време на време.
  • Когато прецените, че сте получили желаната текстура, свалете тенджерата от котлона. Ей на това му се вика разтапяне на шоколад на водна баня – сравнително лесно и ефикасно.

Ами, пробвайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април