Как да мием ръцете си правилно?

4 стъпки за перфектно измиване, което предпазва от куп болести
Как да мием ръцете си правилно?

Измиването на ръцете може да е най-елементарното хигиенно средство, но в действителност е едно от най-успешните и до днес.

Още през далечната 1847 г. д-р Игнатц Земелвайс доказва, че предаването на следродилната треска може да се намали до 2% само чрез миене на ръцете. Оттогава са проведени стотици експерименти, доказващи ефективността на този вид хигиенизация като превенция от най-различни заболявания.

С течение на времето са се утвърдили и няколко конкретни стъпки, които гарантират качествено измиване на ръцете с цел унищожаване на потенциално опасни бактерии:

  • Първо намокрете ръцете. Температурата на водата не е от огромно значение, важното е да се чувствате комфортно, т.е. нито ледената, нито горещата вода са подходящи, ако не ви понасят.

  • 777982inm.comНасапунисайте и разтъркайте добре, без да пропускате която и да е част от ръцете. Обърнете специално внимание на дланите, ноктите, пространството между пръстите и горната част на ръцете. Установено е, че на сапуна са необходими минимум 20 секунди, за да подейства убийствено на микробите. Смята се, че и твърдите, и течните сапуни са еднакво добри.

  • Изплакнете добре.

  • Използвайте хавлиена кърпа или подходяща хартия, като най-добре с нейна помощ завъртете кранчето накрая. Апаратите за изсушаване на ръцете най-често не са ефективни, освен най-модерните. Ако ръцете не са подсушени добре, постарайте се да не докосвате нищо известно време.

Разбира се съществуват специални антибактериални продукти, които влизат в употреба, когато нямате течаща вода и сапун под ръка (по време на определен тип работа, навън, на път и т.н.). С тях обаче не бива да се прекалява, тъй като изсушават кожата прекомерно и я дразнят. При често използване имат и друг негативен ефект: водят до устойчиви на препарати бактерии, включително до неподатливост на лекарства.

Имайте предвид, че честото измиване изсушава кожата и може да причини напукване, възпаления и др., особено при минусови температури навън. За това редовно използвайте подхранващи и хидратиращи кремове за ръце.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Лъв
23 юли – 23 август