Йога без дрехи

Или за една смислена провокация, с цел
Йога без дрехи

Не, не си мислете, че ще ви караме да се събличате и да изпълнявате сложни асани. Може да имаме палаво съзнание, но в никакъв случай не сме перверзни :)

Извън кръга на шегата, нека ви информираме, че, към днешна дата, т. нар. гола йога е голям хит в САЩ. Там тя се практикува с неподозиран успех в много клубове и, логично, има куп почитатели. Обаче, точно сега не смятаме да ви занимаваме с въпросната разновидност на практиката. А искаме да ви обърнем внимание на едно наистина любопитно видео, свързано с нея. Това:

То бе разпространено в интернет в началото на месеца и генерира невиждан интерес. Само за информация, досега има над два милиона гледания и продължава да се разпространява със същата сила.

Клипът е дело на американската верига спортни центрове "Equinox" и първоначално е бил публикуван в блога на фитнес бранда.

В краткото филмче красива жена от азиатски произход демонстрира различни и доста сложни йога пози. Дотук нищо нередно. Проблемът е, че, докато изпълнява редовната си сутрешна сесия, мадамата е само... по секси черно бельо. И точно тази подробност предизвика сериозна дискусия, която продължава и до днес.

Критиците твърдят, че във видеото има очебиен и абсолютно неприемлив сексуален елемент, който спокойно би могъл да бъде избегнат.

"Equinox", от своя страна, признават, че провокацията е била нарочно търсена, но, че тя съвсем не е безпредметна. Основната й цел била да накара повече хора да "се запалят" по йога, както и да акцентира върху нещо съществено: върху това колко важно за усвояване е балансирането на ръце...

Нашият коментар

Понеже сме разкрепостени, ние даваме своето "да" за видеото. Нещо повече: адски ни харесва! Нека обаче ви кажем защо:

Първата причина за нашето категорично одобрение е ясна: казва се Брайъни Кейт-Смит и, всъщност, е споменатата "скандална" героиня в клипа.

Освен че е хипер красива дама с атлетично и секси телосложение, тя е и крайно вдъхновяща личност. А ако трябва да бъдем максимално коректни към азиатския й произход, ще ви кажем, че чаровницата е наполовина тайландка и наполовина австралийка. Споделя в интервю обаче, че австралийските й корени често надделяват :)

Поровихме се в автобиографията й и разбрахме, че получава своята звездна слава още на 13 години, когато става една от най-популярните тийн-изпълнителки в Тайланд, с платинен албум и хиляди почитатели зад гърба си. Така де, Джъстин Бийбър ряпа да яде :)

А днес е успешен модел, йога инструктор и майка на 7-годишна дъщеричка. Нещо повече, в редица интервюта споделя, че в пубертета е имала сериозни здравословни проблеми, които е успяла да реши именно с древната индийска практика.

Втората причина, която ни кара да харесваме видеото с нейно участие е... йога.

Защото ако мнозина виждат в клипа една екзотична жена по бельо, ние виждаме повече. А именно – прекрасно изпълнение на познатите ни асани и безупречна техника, с която бихме искали да се похвалим един ден и ние. 

И, трето, но не на последно място, скоро не бяхме наблюдавали по-красива йога демонстрация. Подейства ни крайно вдъхновяващо, няма майтап. Сигурни сме, че е подействала по същия начин и на други хора. 

В крайна сметка, май е време да напуснем стереотипите и да видим нещата... без дрехи – такива, каквито са, без непрекъснато да търсим провокация и скандал в тях.

Защото, съгласете се, по същата логика, не би трябвало да смятаме за обществено приемлив и гол до кръста мъж, който практикува йога само с препаска на кръста си, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май