Йогапедия: Кундалини

Основата на йога, чрез която можете да изследвате дебрите на древното учение
Йогапедия: Кундалини

Не, определено все още не сме усвоили позата "Скорпион на ръце", нито ще успеем да го направим скоро. Обаче определено разходката из разнообразните стилове на йога събуди любопитството ни.

Продължаваме с:

Кундалини йога

Произход: трудно е да се установи с точност, но е сигурно, че произхожда от Индия, при това още от древността. За съжаление, се предава устно и това усложнява проследяването на корените й. Но се смята, че кундалини е в основата на всички видове йога, обособили се с течение на времето.

Популяризирана е за първи път в западното общество през 1969 г., когато Йоги Бхаджан – известен индийски учител по йога, основава в САЩ кундалини център. Той използва традиционното учение като терапия за самопомощ и самоусъвършенстване, което се оказва особено печеливша тактика отвъд Океана през 70-те години на миналия век.

Философия: този стил в йога се фокусира най-вече върху техниките на дишане и пеенето на псалми. Движението е засегнато в много по-малка степен, но ролята му е значителна – в кундалини физическото, психологическото и духовното ниво са неразривно свързани.

Контролът върху дишането се използва за създаване на духовна трансформация чрез освобождаването на кундалини енергия, съсредоточена в основата на гръбначния стълб.

Очаквайте: класическите занимания по кундалини йога са доста различни от това, което хората си представят или са опитали преди. Многото релаксиращи техники, медитацията и дихателните упражнения определено могат да изпразнят и най-разтревошеното съзнание.

Резултатът обаче е изключително позитивен – накрая на сесията ще усетите прилив на енергия, спокойствие и увереност в собственото си аз.

Опитайте, ако: търсите нещо повече от тонизиране на тялото. Това са и заниманията на всеки, който се интересува от древната философия на йога и търси себе си в нейния контекст.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април