Испанската кухня на теория и практика

Скоро ще имаме възможността да готвим по испански – по време на кулинарно ателие, организирано от институт Сервантес
Испанската кухня на теория и практика

Най-важното

*Баската област, наричана още Страната на баските, е автономна територия в Испания, разположена на североизточното крайбрежие на Бискайския залив. 

**Хамонът е вид испанска шунка. 

Помните ли, че преди време ви разказахме за ей това френско-испанско приключение? Сега пък възнамеряваме да ви обърнем внимание върху една изцяло испанска авантюра, при това – на кулинарна тематика. Готиното е, че за въпросното събитие ще говорим в бъдеще време, защото то тепърва предстои.

Добре, изплюваме камъчето: в края на този месец Институт Сервантес стартира курс по испанска кухня. Ура!

Форумът ще бъде разделен на две групи от по 10 човека, като едната ще кулинарства в понеделник на обяд, а другата - във вторник вечер.

Курсът за групата в понеделник започва на 28-ми януари, а "вторнишката формация" ще има възможността да се развихри в кухнята за първи път на 29-ти. Кулинарното ателие ще се провежда веднъж седмично и за двата екипа, четири поредни пъти. Всяко занятие ще е с приблизителна продължителност от 2 часа и половина.

Побързахме да се срещнем с основния виновник за случването на инициативата – Меглена Мишева, която е координатор на културните прояви на института.

Освен, че е изключително лъчезарна мадама, Меглена е страстна кулинарка. Готви за удоволствие и страшно обича да експериментира. Тя именно ще бъде и лектор на курса.

Ако сте любопитни да разберете за какво си говорихме с нея, моля заповядайте в следващите редове:

Здравей, Меглена! От кога си част от Институт Сервантес?

Още от откриването му в София през 2006-та година. Тук искам да отворя една скоба и да спомена, че седалището на институцията се намира в Мадрид, но нейни центрове са пръснати по цял свят – има над 70 института в над 40 държави.

Що се отнася до мен, аз се занимавам основно с културната програма на института в София. Иначе казано, координирам всички културни прояви, които се случват тук. Такива през годините е имало много и разнообразни: изложби, срещи с писатели, лекции, театрални представления, пърформънси, концерти, семинари, прояви, свързани с науката и т. н.

А готварския курс, който предстои, не е първото подобно събитие, свързано с кулинарията и гастрономията, което организираме.

Преди време, например, проведохме малък семинар - "Кулинарна химия", на тема здравословна испанска кухня. Бяхме поканили един майстор-готвач от Испания и един нутриционист. Взети заедно, двамата бяха като дявола и ангела :) С други думи, олицетворяваха онази вътрешна борба, която повечето от нас водят в душите си – между стремежа да се храним здравословно и желанието ни да съгрешаваме с не съвсем здравословни храни.

Друга любопитна кулинарна проява бе и дегустацията на зехтин, която осъществихме миналата година. Проведохме лекция за полезните качества на зехтина и обърнахме внимание върху историята на добиването и разпространението му в Испания...

Да разбираме, че имате опит в провеждането на кулинарни събития :) Но как точно се роди идеята за курс по испанска кухня, воден на български език?

771301Меглена Мишева/снимка: LaMartinia Идеята се роди в отговор на запитвания и желания от страна на публиката ни. А след като решихме какъв ще бъде форматът на събитието, определихме съвсем спонтанно съдържанието му. Процесът по реализирането му пък започна почти веднага.

Всъщност, искам да уточня, че преди време организирахме подобен клас, но с готвач-майстор от Испания. Основната цел на курсистите тогава бе да навлязат в езика чрез готвенето. Кулинарствайки, хората учеха думи и упражняваха говоренето. Оказа се обаче, онези, които не знаят добре испански, изпитват известни трудности.

Затова решихме да пробваме нещо различно. За разлика от предишния курс, акцентът на този е навлизането в испанската култура чрез готвенето. Идеята ни е да проведем нещо като кулинарно ателие, както го и наричаме.

Аз лично, смятам, че форумът ще бъде много интересен за всички – и за напреднали, и за начинаещи, защото ще им позволи да опознаят Испания по един забавен и разтоварващ начин.

Добре, а какво ще включва курсът?

Най-общо казано, ще е разделен на четири занятия. Първото, логично, ще е въведение в испанската кулинария и култура. Ще наблегнем върху това, което е най-типично за кухнята на тази държава.

Във второто фокусът ще бъде върху традиционните испански ястия. Иначе казано, ще запознаем курсистите с рецепти, които са просъществували векове наред.

Третият час ще бъде изцяло посветен на баската* кухня, тъй като тя от край време поддържа репутация на най-добрата и най-вкусната, при това – в световен мащаб. Ще си говорим и за регионализирането в кулинарията, което е изключително характерно в Испания.

В последната част на курса ще обърнем внимание на молекулярната кухня, чийто баща е испанецът Феран Адриа. Става въпрос за екстравагантна и нова тенденция в кулинарията, при която се експериментира с агрегатното състояние на продуктите и се променя стереотипната представа за храната. Накратко, това е един сложен, интересен и безспорно красив процес.

Много държах да съм опитвала в Испания специалитетите, които ще приготвяме заедно с курсистите. Подготвих менютата внимателно, с оглед на моя опит, личен интерес и кулинарни умения.

Всяко от четирите занятия ще бъде придружено с видео материали и музика, с цел максимално потапяне в атмосферата на Испания. Не възнамерявам да чета някаква строга лекция. Просто ще разказвам това, което знам, готвейки.

Съответно, ако някой знае нещо повече, спокойно може да ме допълва. Идеята е да съберем на едно място хора, на които темата им е приятна, за да може да се получи един полезен обмен на опит и знания.

Като заговори за баска кухня, кажи ни: какво е най-характерно за нея?

Като цяло, в Испания тапас са типично кулинарно явление. Това са малки хапки, които обикновено можеш да си поръчаш в някой бар и да консумираш с питието.

Конкретно, баската тапа се нарича пинчо и в повечето случаи за направата ѝ, за основа, се ползва малко парче хляб. Пинчо могат да се похвалят с изключително добро съчетание на продуктите. На практика, всяка хапка представлява малко кулинарно изкушение, сама по себе си.

В своите готварски експерименти баските редовно използват и риба треска. Лютите чушки също са много на почит там. Има един вид, който е по-издължен и се нарича "guindilla de Ibarra", а заради формата им често ги наричат и "зеленчукови скариди".

Иначе, в различните области на Испания хората си държат на определен продукт, който често присъства на трапезата им и в много случаи даже го издигат в култ. За традиционния испански jamón** (хамон), например, съм чувала какви ли не истории - как се променя вкусът на месото в зависимост от начина на хранене на животното, физическата му активност и др. Стига се до там някои да твърдят, че вкусът на месото се променя и вследствие от климатичната област, в която се е отглеждало животното, както и от това дали е предпочитало да спи на лявата или дясната си страна :)

771306inm.com

Кой регион може да се похвали с най-здравословна кухня?

Трудно мога да определя кой, при това огромно многообразие. Според мен, най-здравословното в испанската кухня, като цяло, е това, че там се готви със зехтин.

От друга страна, испанците се хранят засилено с морски дарове и рибни деликатеси. Държа да уточня, че изворът на морска храна за Испания е Галисия, тъй като въпросната област има непосредствен контакт с океана, а не Средиземно море, както някои погрешно смятат. На юг пък на почит са цитрусовите плодове (има редица видове портокали, например).

Характерна (обща) особеност на испанската кухня е скромната употреба на подправки в готвенето. Хората там просто не обичат ястията им да са прекалено подправени. Най-екзотичната за нас подправка, която използват, е шафранът.

Общо взето, когато чуеш Испания, трябва да ти идват наум две неща: червено вино и маслини, съответно – зехтин.

Какви са твоите наблюдения: готвят ли испанците?

Има такива, които кулинарстват, и такива, които не го правят, както, между другото, е и навсякъде другаде по света. Иначе, и в Испания традицията да се готви се поддържа най-вече от по-възрастните. За тях е изключително важно да съберат семейството около домашно приготвена трапеза. Обратно – по-младите по-често оставят някой друг да им приготви вечерята или похапват тапас на крак :)

Що се отнася до професионалните готвачи, които познавам, за тях готвенето често е призвание и истинска страст. Когато готвят, те буквално се превръщат в други хора. Могат да са много спокойни и приятни в ежедневието, но в момента, в който се развихрят в кухнята, се запалват от силна страст, която предават и на ястията.

771317inmТи какво испанско обичаш да спретваш?

Аз обожавам да експериментирам. Постоянно се ровя в различни кулинарни сайтове, за да открия нещо ново и интересно. Като цяло, харесвам комбинацията от сладко и солено. Много обичам зеленчуци – приготвям ги по метода на аюрведа. Харесвам също и провансалската кухня, обожавам розмарин. Най-любимата ми рецепта сред месата е агнешко по провансалски, която научих от моята приятелка Мария Илиева чрез блога й LaMartinia.

И накрая нека те попитам: какви са твоите очаквания за курса?

Да се получи ползотворна дискусия, да си изкараме приятно и да се потопим максимално в испанска атмосфера, макар и извън границите на Испания...

 

*Записването на курса става на място, в сградата на Институт Сервантес в София, като предварителна информация може да получите и по телефон, както и в сайта на институцията. Но побързайте - днес е последният ден за записване :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април