Ще си развалиш очите!

Цивилизацията ли ни е направила късогледи?
Ще си развалиш очите!

Този лаф сте го чували толкова много пъти, че споменаването му в момента ви кара да настръхнете. Аз лично поне един милион пъти съм бил на косъм да си разваля очите, било то чрез четене на приглушена светлина, четене в легнало положение, седене пред компютъра, гледане на телевизия отблизо, гледане на телевизия отдалеч, гледане на порно... пардон, от това последното май директно се ослепяваше. За щастие в последно време започнаха да излизат все повече текстове, които изобличават тези схващания като бабини деветини. За нещастие, в бабините деветини може и да е имало нещо вярно.

По отношение на телевизията, например, трябва да бъдем особено внимателни, защото тя със сигурност може да увреди мозъците ни, ако ме разбирате какво искам да кажа. Иначе се води, че телевизорите сами по себе си са безвредни. Имало е време, когато някои апарати са излъчвали рентгеново лъчение, но този проблем отдавна е отстранен.

По-интересният въпрос е дали е възможно зрението да бъде "развалено" по един или повече от споменатите в началото на текста начини. Както вече казахме, обичайният отговор е "не", но пък от друга страна стои схващането, че някои проблеми с очите и най-вече миопията (късогледство) са продукт на цивилизацията. Едно от изследванията, които най-ярко потвърждават една подобна хипотеза, е проведено в края на 60-те години на миналия век сред 1200 инуити, живеещи в най-северното селище на Аляска – Бароу. Тези хора успяват да се сдобият с благата на цивилизования свят едва около Втората световна война. Интересното е, че сред хората над 56-годишна възраст има точно 0% случая на миопия, в интервала 30-56 години този процент е 8, а при децата – 59%.

Подобен феномен е регистриран и сред други "прясно" цивилизовани народи, което предполага, че модерният начин на живот някакси причинява късогледство. Само че никой не знае точно как... В случая с инуитите не може да става дума за генетичен проблем, тъй като промяната се случва в много кратък период от време (което не означава, че склонността към миопия не се предава по наследство, напротив). Предположението на авторите на изследването е, че преходът от лов и риболов към четене и писане е довело до пренапрягане на очите и е основен фактор за тази драстична разлика между зрението на поколенията.

742036inm.comВ тази връзка някои специалисти препоръчват регулярно третиране на детските очи с атропин (препаратът за разширяване на зениците при очен преглед), който отпуска очните мускули. Според тях подобна практика успешно може да предотврати възникването на късогледство, но ако някога са ви слагали атропин, със сигурност си давате сметка за огромните недостатъци на един подобен метод, който и без това е със съмнителен ефект.

Някои експерименти също подкрепят идеята, че миопията е следствие от пренапрягане. Ако сте особено чувствителни към неетичното третиране на животните, ви съветвам да пропуснете този параграф. Обикновено, маймуните нямат късогледство. Не развиват подобно състояние дори и при продължително време, прекарано със затворени очи. Когато очите им бъдат принудително притворени задълго обаче, те развиват миопия. Презумпцията тук е, че непрекъснатото напрягане в опит да виждат по-добре е довело до това.

Какво означава всичко това за нас? Убийте ме, но не мога да кажа. Предполагам, че ако още днес захвърлим книгите, компютрите и телевизорите на боклука и се завърнем към щастливото бродене из горите в търсене на прехрана, може и да си решим една голяма част от проблемите с очите. Поправете ме ако греша, но дори и теорията с пренапрягането да излезе вярна, грамотността, електричеството и канализацията донякъде си заслужават цайсите :)

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май