Риганът е сред подправките, които обезателно трябва да присъства на трапезата ви! Стрък към любимата ви паста, пица или салата може да донесе много свежест и радост в ежедневието. Ще повдигне духа
ви и освен това ще ви дари с невероятни ползи за здравето.
Още от древността билката е била позната сред римляни и елини, които са я използвали за лек и подправка.
Риганът се слави със своите антибактериални и антиоксидантни свойства. Богат е на флавоноиди и отличен източник на минерали като натрий, калций, магнезий, желязо и манган. Съдържа още розмаринова
киселина, витамините А и С и фибри, които подпомагат стабилизирането на холестерола в кръвта. Според новите изследвания публикувани в британския вестник Телеграф, риганът е по-мощен от 18 популярни
антибиотици, сред които са и пеницилина. Съществуват данни, с които сравняват антиоксидантните свойства на риганът с ябълките, доматите, портокалите и боровинките като статистиката е в полза за
ароматната подправка!
Ето и някои от най-широко разпространените ползи на билката:
- Отхрачващо, антисептично и успокояващо нервната система действие.
- Влияе положително върху тонуса и все по-често напоследък намира отлично приложение и върху пациенти страдащи от безсъние.
- Стимулира секрецията на потните, храносмилателните и бронхиалните жлези.
- Успешно се използва при лечение на бронхити, пневмонии, астма и всякакви възпаления на горни дихателни пътища.
- Засилва перисталтиката на червата и възбужда апетита.
- Има благотворно въздействие върху високо кръвно налягане и артериосклерозата.
За външно приложение се препоръчва при:
- Кожни заболявания - обриви, лишеи и сърбежи.
- За налагане на лапи при възпалени лимфни възли.
- За бани при рахит и скрофули.
Внимание! Изключително разумно подхождайте към риганът, тъй като в големи дози е отровен!
Прекомерната й употреба може да е причина и за сниженото ви либидо. Също така не е препоръчително да се използва и от бременни!
Умерената й употреба обаче - може да ви носи щастие!
Добави коментар