Разберете псевдонауката

За да си осигурите доживотен извор на забавление
Разберете псевдонауката

Ако законът го позволяваше, щях да препиша "Псевдонауката" на доктор Бен Голдейкър дословно и да я закова тук на видно място, така че всеки, който посещава този сайт, да я прочете. Така веднъж завинаги ще стане ясно защо не отразяваме с апломб всяко ново изследване, поредния фитнес тренд, най-модерната диета, хомеопатията, детоксикациите и останалите дивотии, с които медии като нашата успяват да се продават доста успешно.

Ако нямате намерение да стигнете до края на настоящото ревю, просто ще ви препоръчам да отидете до най-близката книжарница и да си купите тази книга. Без значение дали сте средностатистически човек, който се грижи за здравето си, или сте професионалист от сферата на здравеопазването, ще сте ми благодарни, ако ме послушате. Дори ще отида още по-далеч като кажа, че, ако имах тази власт, щях да направя така, щото човек да няма право да чете информация на здравословна и лайфстайл тематика, преди да се е запознал със съдържанието на "Псевдонауката". Защо?

ИК Изток-ЗападЗащото псевдонауката е навсякъде около нас. Защото в понеделник се събуждаме със заглавие "2 чаши кафе дневно предпазват от рак", а в петък се приспиваме с "Учени доказаха, че кафето е сред водещите причини за рак на стомаха". Защото се пише за сензации, а не за факти. Защото всички искат от вас да се пречистите и вие знаете, че рано или късно ще го направите. Защото всеки ден се появяват "оздравителни системи", за които не сте подозирали, че ще променят живота ви. Защото има хора, които "лекуват" с гола вода, нишесте и захар. Но всичко това е, защото на този свят има прекалено много души, които не могат да направят разлика между солидната информация и изсмуканото от пръстите и напудрено да изглежда като солидна информация.

"Псевдонауката" е важна не толкова, защото ще посочи с пръст и ще осмее един куп шарлатани, а понеже ще ви научи как сами да правите това и за в бъдеще. До края й не само ще знаете значението на изрази като "рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано изпитване", но и ще бъдете в състояние да четете и подлагате научни изследвания на критичен анализ. Ще разберете и защо иначе много умни хора лесно се подвеждат да вярват в глупости.

Да, вие много добре знаете, че светът е пълен с глупости. Чували сте за конспирациите на фармацевтичните гиганти, за корпорациите, които управляват света, за шарлатанията на екстрасенсите, за това, че медиите се контролират от правителството. Работата е там, че в публичното пространство има малки капчици смислена информация, които ще ви бъдат от полза. Ние се опитваме да бъдем една от тях. "Псевдонауката" определено се равнява на поне няколко.

Ако трябва да изтъквам някакви недостатъци, то няма как да не се замисля за достъпността на написаното в книгата. Дали заради превода или заради спецификата на повествованието, на моменти ми се налагаше да препрочитам пасажи и това, при положение, че съм свикнал да пиша и да чета изречения от по четири-пет реда. Освен това трябва да призная, че нивото на "Псевдонауката" определено е над средното. Без да подценявам вашите интелектуални възможности, си давам сметка, че в днешно време повечето хора четат за "наука" предимно от ненаучни източници и може би първоначално ще им е трудно да преглътнат понятията в книгата. За съжаление, именно те имат най-голяма нужда да го направят.

Казаното в никакъв случай не означава, че четивото не е интересно. Голдейкър е изключително добър писател и забавният му стил определено може да накара читателя да потъне в материя, която допреди е намирал за обезкуражаващо скучна. Да, на моменти употребата на интернет за справки може да е наложителна, но това е нормално, защото целта на "Псевдонауката" е да образова. И аз смятам, че блестящо се справя с това.

 

Оценка: 8,5/10

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май