Пробиотик ли е бирата?

Пробиотик ли е бирата?

Бирата е най-старата алкохолна напитка, позната на човечеството. Смята се, че датира от повече от 6000 години преди новата ера. В момента тя е и най-често консумираната в световен мащаб след водата и чая, пише lifestyle.bg.

Съществуват разнопосочни мнения за това полезна ли е бирата или не и, разбира се - в какви количества. Ако сме ѝ фенове, със сигурност можем да изтъкнем няколко ползи от нея, а ако сме върли противници на алкохола, сигурно заклеймяваме нейната консумация.

Но резултатите от ново научно изследване показват черно на бяло, че бирата има своите ползи за тялото, дори такива, за които едва ли сме предполагали. Учените от китайския Dalian Medical University установяват, че нискоалкохолната напитка подпомага функционирането на храносмилателния тракт и в частност червата и дори може да е по-ефективна от приема на пробиотик.

В бирата са открити специфични бактерии, които подобряват чревната микрофлора, а оттам повишават и защитните сили на организма. Връзката между състоянието на червата и имунитета отдавна е научно потвърдена, а сега знаем и лесен, и приятен начин да подействаме положително и на двете.

"Бирата е богата на много незаменими аминокиселини, витамини, микроелементи и биоактивни вещества, които участват в регулирането на много човешки физиологични функции", отбелязват авторите на изследването. Те поясняват, че при умерена консумация фенолите и останалите хранителни вещества в състава ѝ ферментират и се разграждат от микробиотата, които се намира във външния слой на лигавицата на червата.

Изследването изтъква и други здравословни ползи от честата консумация на нискоалкохолната напитка. При здрави непушачи тя подобрява състоянието на артериите и кръвообращението, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, развитие на метаболитен синдром и рак. Разбира се, за да са тези ползи на лице, не бива да се излагаме на други рискови фактори, каквито са тютюнопушенето, нездравословното хранене и застоялият начин на живот, пояснява Earth.com.

Други ползи от пиенето на бира, които можем да изтъкнем, са свързани с нейните антиоксидантни и противостареещи свойства. Освен това подпомага производството на хормона естроген и намалява вредите от излагане на различни вредни лъчения. За да се определи бирата като универсално лекарство и превенция обаче са необходими още научни изследвания. А докато това се случи, можем да си я пием с удоволствие и с мярка.

 

ключови думи:
бира

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври