Повече зелени зеленчуци – по-здраво сърце

Ключов в случая е витамин K
Повече зелени зеленчуци – по-здраво сърце

Ако искаме сърцето ни да бъде здраво, трябва да помислим да включим повече зелени зеленчуци в хранителния си режим. Скорошно проучване установи, че витамин K, който се намира в зеленчуци като зеле, броколи, спанак, магданоз, поддържа размера на лявата сърдечна камера, която е отговорна за изпомпването на обогатената с кислород кръв.

От данните на предишни изследвания става ясно, че големите сърца не изтласкват кръвта толкова ефективно, колкото би трябвало, което може да доведе до фатални последици.

Колкото повече витамин K има, толкова по-малко вероятно е тези хора да развият уголемено сърце, установява проучването.

Витамин K може да активира протеин, който участва в поддържането на размера на сърцето. За целите на проучването участват около 766 здрави тийнейджъри на възраст между 14 и 18 години.

Специалистите следят активността и хранителния режим на участниците за период от 7 дни. Структурата и функцията на сърцето им е изследвана чрез ултразвукови сканирания.

От резултатите става ясно, че консумацията на недостатъчно количество витамин K значително увеличава размера на лявата сърдечна камера.

С други думи, колкото по-големи са количествата от този витамин в организма, толкова по-голяма е вероятността да имаме здраво сърце според данните, публикувани в сп. The Journal of Nutrition.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март