Яйцата несправедливо са обвинявани, че повишават холестерола и запушват артериалните съдове, което води до инфаркти и инсулти. Затова много диетолози препоръчват да ядете по две на седмица, най-много до четири. Всъщност яйцата са идеален източник на ценен белтък и изобщо не са вредни, ако не прекалявате с тях, пише flagman.bg.
През 2013 г. е извършен мащабен мета-анализ от водещи американски научни организации, обединяващ 17 международни проучвания. Изследователите стигат до недвусмисленото заключение, че няма връзка между инсулти, сърдечни заболявания, появата на диабет и яйцата. Можете да ги ядете всеки ден. Нещо повече: редовната им консумация е полезна.
Съдържащите се в тях вещества не само не провокират образуването на вреден холестерол, но дори "втечняват" този, който вече се е натрупал в съдовете. Протеинът от кокошето яйце се усвоява перфектно от човешкото тяло. Яйцата са богати на желязо, лутеин и зеаксантин. Последните две вещества предпазват зрението и здравето на очите.
Да не пренебрегваме и пъдпъдъчите яйца. Те са още по-полезни. В сравнение с кокошето, един грам пъдпъдъче яйце съдържа повече витамини: А - 2,5 пъти, В1 - 2,8 пъти, В2 - 2,2 пъти. Витамин D се намира в пъдпъдъчите яйца в активна форма и предотвратява развитието на рахит. В малките яйчица нивото на калий и фосфор е 5 пъти по-високо, 4,5 пъти повече е желязото.
Пъдпъдъчите яйца никога не се заразяват от салмонела. Те практически нямат холестерол. За разлика от кокошите яйца, пъдпъдъчите не предизвикват алергии при деца и възрастни. Напротив, протеинът, присъстващ в тях, е в състояние да потиска алергичните реакции, поради което на тяхна основа се прави медицински препарат, използван за лечение на алергии.
Дете, което яде 2 пъдпъдъчи яйца на ден, се развива по-добре и рядко получава настинки, има добро зрение, не страда от рахит и неправилен растеж на зъбите. Малките яйца са особено полезни за по-възрастните хора - при тези, които редовно ги консумират, болките в ставите изчезват, слухът и зрението се подобряват.
Добави коментар