Недоспалите хапват повече

Каква е връзката между липсата на достатъчно сън и напълняването?
Недоспалите хапват повече

Отдавна се говори, че хората, които са подложени на системно недоспивате са по-склонни към напълняване. В този контекст, учени от Колумбийския университет в Ню Йорк наскоро решиха да проверят как недостигът на сън влияе върху енергийния прием – един от основните виновници за излишните килограми.

За целта са подбрани 26 мъже и жени с нормално тегло, които имат навика да спят между 7 и 9 часа всяка нощ. Половината от тях са разпределени в група, на която са отредени едва 4 часа сън на нощ в рамките на 6 дни. Останалите са облагодетелствани с цели 9 часа сън за същия период от време. В началото на експеримента порциите на участниците подлежат на стриктен контрол, но през последните два дни на всички участници е позволено да ядат колкото и каквото пожелаят. След това се провежда втори кръг, в който "ролите" на двете групи са разменени. Официалните резултати от изследването сочат, че:

  • След 4 часа сън участниците консумират средно 296 калории повече, отколкото след 9 часа сън.

  • Предпочитаните след недоспиване храни са богати на индустриално обработени мазнини и въглехидрати продукти като сладолед и "фаст-фууд".

  • Като цяло, недоспалите жени хапват доста повече от недоспалите мъже: средно 329 калории спрямо 263 калории.

 

Подобни изследвания са правени и преди, като заключенията от тях са, че основните причини, поради които недоспиването може да има толкова сериозен ефект върху консумацията са:

  • Завишените нива на грелин – хормон, който стимулира апетита.

  • Занижените нива на лептин – хормон, който потиска апетита и стимулира метаболизма

 

Всъщност, недостатъчното количество сън е в състояние да навреди на фигурата ви и по много други начини. Замислете се коя е обичайната причина да не си доспивате. Лягате си късно, а трябва да ставате рано. Това, което обикновено се случва при подобни обстоятелства е, че се успивате. Когато се успите е много по-вероятно да не закусвате. А това, от своя страна, води до завишени нива на кортизол – хормон на стреса, който може да допринесе за разграждането на мускулната ви маса и натрупването на подкожни мазнини, особено в коремната област. Най-вероятно няма начин да усетите подобно явление, но със сигурност знаете как комбинацията от недостатъчно сън и пропусната закуска се отразява на енергийните ви равнища през целия ден. Дали ще тренирате тази вечер? Как ли пък не! Но за сметка на това ще вечеряте два пъти!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май