Лекари: Затлъстяването при жените води до рак на гърдата

Тези данни будят тревога сред медиците
Лекари: Затлъстяването при жените води до рак на гърдата

Лекари от Центъра по опазване на околната среда в Мюнхен направиха тревожно откритие – те установиха връзка между затлъстяването при жените и рака на гърдата, съобщава сайтът EurekAlert.

Свръхтеглото води до освобождаването в кръвообращението на цитокини. Това са пептидни молекули, които влияят на метаболизма на раковите клетки на млечната жлеза. Немските статистики сочат десеткратно увеличаване на хората с наднормено тегло.

А тези данни будят тревога сред медиците.

Според най-новото им изследване механизмът, способен да причини агресивна форма на рак на млечната жлеза се отключва с помощта на фермента ACC1 – ключов компонент при синтеза на мастните киселини. Повишени показатели за отделяне на цитокини в кръвта са били открити у пациенти с наднормено тегло.

Специалистите са на мнение, че тежките форми на свръхтегло могат да доведат до летален изход след хирургически операции. Броят на случаите на смърт след отстраняването на тумори на пациенти с наднормено тегло е два пъти по-голям в сравнение с пациентите с нормална телесна маса.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли