Как да се справим с косопада през есента?

Как да се справим с косопада през есента?

С промяната на сезоните не е изненадващо да забележим, че косата ни пада повече от обикновено, особено след измиване или сресване. А засиленият именно през есента косопад се наблюдава при много хора. И въпреки че може да предизвика известно безпокойство, в действителност е съвсем естествено явление, за което си има научно обяснение.

Според здравните експерти през лятото косата ни пада по-малко, защото е защитена от слънцето, докато през по-студените месеци е нормално да пада повече, за да се обнови и да направи място за нови и по-дебели коси през зимата. Засиленият косопад също така може да се проточи и през зимата, тъй като въздухът навън тогава е сух и изсушава влагата от скалпа, което води до увреждане на косата, накъсване и окапванер пише trafficnews.bg.

Предвид че обновяването на косата ни е естествен процес, няма как съествено да му повлияем. Въпреки това има начини да облекчим есенния косопад е като поддържаме храненето си балансирано и приемаме витамини и минерали , за предпочитане чрез храната.

Важно е също така да не се подлагаме на стрес и да прилагаме техники за релаксация. През зимата пък е добре да защитаваме косата си от суровото време като носим шапки и използваме овлажняващи продукти за коса. И разбира се, в случай че косопадът ни продължава и след преминаването на преходните сезони и се удължи притеснително дълго време, това означава, че е време да се консултираме със здравен специалист или дерматолог.

Здравните експерти напомнят също, че за прекомерната загуба на коса може да има и други, по-сериозни причини, освен сезонното обновяване. Косопадът може да е вследствие на стрес, страничен ефект от лекарства, поради липса на витамини, недостиг на желязо, витамин D или цинк например. Сред другите причини може да са напредналата възраст или просто генетична предразположеност, пише британското издание Times and Star.

ключови думи:
косопад

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври