За домащните любимци и здравето: Кучето

Добър приятел във всяко отношение
За домащните любимци и здравето: Кучето

Светът е пълен с добри новини за притежателите на домашни любимци. Неотдавна експерти доказаха, че хората, които се грижат за кучета, могат да се похвалят с отлично здраве и дълъг живот. Четириногият приятел ви помага да поддържате ниско кръвно налягане и ниски нива на лошия "холестерол". Задължени сте да се разхождате взаимно поне по три пъти на ден, което означава още една възможност за поддържане на добра физическа форма.

Нещо повече: много хора използват кучето за анти-стрес терапия. Научно доказано е, че контактът с животното и милването му благоприятства в организма да се освобождават повече от невротрансмитърите допамин и серотонин, отговорни за позитивните емоции.

Не можем да отречем, разбира се, и социалната роля, която играе любимият ви Шаро. Той успешно и всекидневно поддържа титлата си на най-добър ваш приятел. (И особено ако сте успели да го възпитате, както трябва).

Коя порода обаче е най-добра за здравето ви?

Американският здравен специалист д-р Бекър ви обръща заслужено внимание на дребните, смесени породи кучета. Неговото обяснение: "може да ги носите навсякъде със себе си и да ги направите интегрална част от живота си."

Истината все пак е, че няма куче (въобще – животно), което да не крие риск за здравето ви. Козината на домашния любимец, например, би могла да се превърне в прекрасно убежище за голям брой отчаяни паразити. В същото време не бива да разчитате на добрата съвест на кучето, че "няма да яде боклуци от земята". Напротив, любимо негово хоби е да изследва всичко, попаднало под носа му, и да преценя дали става за ядене, или не.

За да си спестите "споделянето" на редица заболявания, постарайте се любознателният ви Шаро винаги да бъде добре обезпаразитен. Внимавайте препаратите, които ви предлагат в зоо магазините и клиниките, да не са с изтекъл срок на годност. Случва се доста често.

Според експерти кучето с къс косъм е по-добрият избор за домашен любимец и особено ако сте предразположени към алергии. Къпете го поне веднъж седмично със специален шампоан за животни.

Ако искате да се радвате още дълго на компанията на Шаро, никога не пренебрегвайте грижата за него. Неговото щастие е съществено важно за вашето здраве.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април