Жените трябва да спят повече от мъжете, ето защо

Жените имат нужда от повече сън. Този факт беше потвърден от проучване, проведено от професор Джим Хорн, експерт в Центъра за изследване на съня към университета Лафборо (Великобритания).

Факт е, че жените изпълняват повече задачи едновременно и използват мозъка си по-интензивно през деня от мъжете. Жените се нуждаят от повече време за възстановяване от мъжете.

Оптималната продължителност на съня за нежния пол трябва да надвишава мъжката норма с поне 30 минути. Това се дължи на повишената активност на женския мозък през деня, особено при извършване на няколко задачи едновременно. Такава интензивна работа изисква по-дълъг период на възстановяване.

Експертите отбелязват, че дори лекото намаляване на времето за сън може да повлияе негативно на психичното здраве на жените и да увеличи риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и депресия.

Интересен факт: жените слушат и с двете полукълба
Проведено е проучване, при което на мъже и жени са четени откъси от художествени произведения и едновременно е записана мозъчната активност.

При мъжете се активира изключително лявата половина на мозъка (отговорна за възприемането на устната реч и самата реч), докато повечето жени показват активност не само в лявото, но и в дясното полукълбо (творческо и емоционално).

ключови думи:
спане ъсън

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври