Да поговорим за синините

Че темата е наистина интересна
Да поговорим за синините

Внимание! Ако ви хрумне да ощипете хубавата ни колежка Марина (като закъснял поздрав за рождения ѝ ден, например), със сигурност и безапелационно ще ѝ направите синина :) После ще трябва да ви оправдаваме пред властите и ще стане наистина неприятно.

Извън кръга на шегата, появата на синьоморави петна по външната ви обвивка не е необичайно явление. Те са резултат от разкъсването на кръвоносни съдове в дермата (един от трите слоя на кожата) и "просмукването" на кръв в тъканите – най-често като следствие от механичен удар. Иначе казано, внимавайте накъде ги махате тези лакти, ръце и крака!

Докато изчезне (което отнема между 1-2 седмици средно), синката сменя цвета си многократно и става от грозна по-грозна, ама какво да се прави – трябва да си ходим с нея.

Но да се върнем на Марина. Защо толкова бързо и лесно посинява колежката ни? Отговорите на този въпрос са доста и, като цяло, хипер интересни, но ще се ограничим до най-краткия (и винаги удобен) - наследственост. Просто някои хора са генетически непоносими към щипане :)

Подкожните мазнини също предпазват външната ви обвивка от посиняване (и не само от него). Когато са ви кът, вероятността да си ходите синьоморави често е по-голяма :) Но не е задължително, така че гледайте да си държите оптимален за вашето тяло и физика процент подкожни мазнини =)

Прекаленото и опасно излагане на слънце без адекватна защита също е възможно обяснение на настоящия проблем. UVA лъчите проникват в дълбочина в кожата и могат да разрушат целостта на кръвоносните съдове и да допринесат за пропукването и разкъсването им. Всъщност, ако с годините забелязвате по тялото си повече синини, те може да са резултат именно от рискованото флиртуване със слънцето.

Случайните, непредизвикани от механичен удар, неприятни петна, които се появяват от нищото и не изчезват с дни обаче, могат да са белег за дефицит на определени нутриенти, между които витамин B12, витамин C, фолиева киселина и др. В този случай е добре човек да се консултира с лекар.

Та, такива работи. Предлагам, за по-безопасно, да се щипем само във фейсбук. Защото, колкото и да са атрактивни, кожата ни не обича синините, които ѝ причиняваме. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април