Годжи бери – съкровищница с полезни вещества от Хималаите

Червеният плод подпомага зрението
Годжи бери – съкровищница с полезни вещества от Хималаите

Годжи бери, императорско плодче, китайска шипка са само част от имената на това хималайско растение.

Древна китайска легенда разказва за билкар – Ли Чинг-Юн, който живял цели 256 години, в неговото меню присъствало именно растението годжи бери.

Днес ние познаваме растението като суперхрана, мощен антиоксидант и източник на витамин C. Освен това то е източник още на витамин А,B, ликопен, стероли, фибри, полизахариди, зеаксантин и много минерали (селен, желязо, цинк, калий, калций и др.)

Годжи бери в помощ на зрението – изключително подходящ при нощна слепота. Съдържанието на лутеин и зеаксантин предпазват очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и пораженията, които нанасят – катаракта, дегенерация на макулата. При изследване се намира, че при редовен прием на 15 г плод в продължение на 28 дни, значително се покачват нивата на зеаксантин.

Ликопенът в растението придава не само червения му цвят. Като силен антиоксидант той предпазва сърдечносъдовата система от оксидативен стрес.

Фитостеролите (бета-ситостерол) в плодовете понижават нивата на холестерол и подпомагат поддържането на нормални нива на кръвното налягане.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли