Защо имаме нужда от Витамин D?
Навярно сте чували и чели редица статии, в които ясно са споменати причините и ползите от употребата му, особено ако не можете да си го набавите по естествен начин.
Според проведените изследвания в последно време, нуждата ни от
витамин D се повишава постоянно. Причините са най-различни - на първо място е прекомерното използване на слънцезащитни кремове с висок фактор! Друг сериозен фактор за липсата на
достатъчното му количество в организма ни е ниското качество на храните, от които реално можем да си го набавим.
Статистиката е стряскаща, защото 76% от българите страдат от недостиг на витамин D. Подобни са показателите и за хората живеещи в САЩ и северните страни в Европа.
Какво е толкова важно в препоръчаната доза на витамина и как най-ефективно да си го набавим?
Витамин D се образува, когато слънчевата светлина докосва кожата ни. За да се случи това, слънцето трябва да е на определен ъгъл, което за нашата страна е между април и октомври. За да си набавим
нужните количества, достатъчно е да сме под слънцето 15-30 минути на ден като най-лесно се усвоява, ако излагаме гърба си.
Имайте предвид, че слънчевите лъчи са най-полезни от 8 до 10 часа сутринта през горещите летни месеци, както и от 17 до 19 часа. През останалите месеци април - юни и септември - октомври часовете
биха изглеждали така: от 10 до 13 часа и от 15 до 17 часа. През периода октомври - март е невъзможно да си набавим витамина от слънцето. В този случай е задължително да наблегнем на храните богати
на витамин D. Имайте предвид, че той се натрупва в тялото в период от един до три месеца.
Това означава, че липсата му се вече се забелязва през октомври-ноември, в зависимост от количеството, което си набавяме чрез храни или добавки.
Препоръчителният дневен прием на витамина е:
- спортуващи мъже и жени – 800 IU (20 µg)
- мъже и жени под 65 години - 400 IU (10 µg)
- мъже и жени над 65 години - 800-1000 IU (20-25 µg)
Обект на изследвания
Витамин D е между най-горещите теми на изследване в научния свят. Изследват се всички възможни въздействия и зависимости от неговата липса - от връзката му с депресиите до появата на ракови
заболявания. Много данни показват, че ниските нива на витамина са свързани с инфекции, умора, понижена обща кондиция и заболявания като диабет и фибромиалгия. В по-слънчевите страни има по-малко
грипни епидемии, поради което учените изследват връзката на витамин D с имунната система. Витаминът регулира и баланса на калций и магнезий в скелета и зъбите. Дългата липса на витамин D може да
причини рахит при децата, омекване на костите и остеомалация при възрастните. Сериозната липса на витамина може да причини спазми, въпреки, че това е изключително рядко.
Хранителни източници
Както споменахме препоръчителната дневна доза на витамин D е около 10 микрограма. Някои страни обмислят повдигането й. Причината се крие във факта, че понякога тя трудно се достига
само с прием на храна, защото богатите на витамина храни не са много, а и например отдавна свинската мас не би могла да даде нужното количество витамин D. Другият най-богат източник е мазната риба,
както някои масла и обезмаслено мляко. Яйцата и месото също съдържат витамин D. За достигане на препоръчителните нива е най-добре да се приемат хранителни добавки в периода октомври - март.
Рискови групи
- деца до 2 години
- възрастни, които стоят вкъщи и се хранят малко
- хора с тъмна кожа
- хора, които с дрехите си блокират слънцето
- вегани и вегетарианци (в зависимост от диетите)
Съвети за всички, които искат да приемат добавки
- яжте риба поне три пъти в седмицата
- ползвайте обогатени продукти като масла /рибено масло от дроб на треска, свинска мас/ и обезмаслено мляко, цели яйца
- стойте на слънце поне 30 минути дневно в периода април - септември
- почивайте в слънчеви страни през зимната отпуска
Оптималната доза на витамин D трябва да бъде балансирана, за да не се стигне до предозиране!
Физиологичното действие на мастноразтворимият витамин е свързано с регулацията и обмяната на калций и фосфор в организма. В този случай витамин D осигурява отлагането както на калциевите, така и на
фосфатните йони. По този начин неговият излишък би довел до необичайно високи нива на тези йони в кръвта, в резултат на което би се създала реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и
меките тъкани. В последно време дори съществува статистика, която доказва, че предозирането с него може да доведе и до сърдечно - съдови проблеми. При така изложените факти е ясно, че
допълнителният прием на витамина задължително трябва да бъде консултиран със специалист!
източници: https://vitamind3-cholecalciferol.com/
https://www.bravardag.se/halsa/kropp-och-kost/artikel/darfor-behover-vi-d-vitamin
Добави коментар