Храната е нашето най-добро лекарство, но може да се превърне и в отрова, ако посегнем към неправилните храни. От изключително значение е да има баланс по отношение на храненето и правилна
  нагласа към нея. Храната ни е необходима, за да живеем и да разполагаме с енергия, а не живеем, за да се храним!
  
  Именно по този начин можем да си спестим по-голяма част от най-неприятните заболявания на съвремието като 
  рак, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и загуба на паметта.
  
  Шведски учени са разработили диетична програма, благодарение на която можем да се радваме на отлично здраве и най-вече да забавим процеса на стареене.
  
   Thinkstock/Guliver
Thinkstock/Guliver
  
  Най-голямото шведско списание за здраве Må Bra публикува наскоро резултатите от изследванията проведени от изследователите от Functional Food Science Center в Лунд. Тяхното проучване показва, че
  правилно подбраната храна може да предотврати много заболявания, както и цялостния начин на живот, който се води в ежедневието.
  
  "В рамките само на 4 седмици с добре подбран хранителен режим можете да намалите холестерола, кръвното налягане, да се справите с възпалението и да намалите риска от пълното запушване на
  кръвоносните съдове”, казва Inger Björck, професор по хранене и една от учените, които стоят зад диетата, която забавя процеса на стареене.
  
Диетата се състои от храни, които стабилизират кръвната захар, потискат възпаленията в организма и стимулират чревната флора. 
  Комбинацията от тези храни има благотворен ефект върху тялото. Няма драматични промени в ястията, напротив – става въпрос за обикновена, дори простичка храна богата на фибри, които са с нисък
  гликемичен индекс и високо съдържание на антиоксиданти. Това може да е достатъчно, за да се намали риска от заболявания като 
  диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.
  
  Храните с нисък гликемичен индекс:
  Разтворимите фибри, открити в плодове, горски плодове, 
  зеленчуци, овес, ечемик, амарант, киноа, млечен протеин, натурален ябълков оцет, 
  цейлонска канела, бобови
  култури.
  
  Понижаващи холестерола храни:
  
Растителни стероли, намиращи се в натуралните масла, 
  ядки, семена, зърнени продукти, зеленчуци, плодове, бадеми, разтворими фибри, бобови култури, зърнени продукти.
  
  Антиоксиданти:
  
Суперхрани и подправки, боровинки, 
  акай, годжи бери и други дребни
  плодове, 
  водорасли.
  
  Пълнозърнести храни:
  
Овес, ечемик, просо, фибри от бобови култури.
  
  Пребиотици и пробиотици:
  
Млечно-кисели бактерии, които се намират в някои плодове и напитки от домашно кисело мляко, разтворими фибри.
  
  Омега-3 мастни киселини:
  
Рибено масло, масло от крил, рапично масло, ленено масло и други натурални студено пресовани масла.
 
                 
                 
                 
                 
                 
			 
				 
				 
				 
                     
                     
                    

Добави коментар