Tинейджър вегетарианец?

И как да се справите с него
Tинейджър вегетарианец?

Нали ги знаете подрастващите? От всяко нещо искат да спретнат революция - дори и от стар чифт изтъркани дънки. Непрекъснато се стремят да бъдат различни, уникални и интересни.

Така че не се учудвайте, ако утре тийнзвездата в дома ви сподели, че преминава на вегетариански хранителен режим. Ако се замислите, това всъщност е по-добре от новината за "нова, супер яка" обица на носа.

Решението: домашна консултация

Седнете и споделете антитревопасните си възгледи с надъхания си хлапак. И, да, съществува малка вероятност той да ви послуша и да приеме препоръката ви.

Резервният вариант е... да му позволите да следва безмесна диета, но при едно условие - да си осигурява някои важни за тялото нутриенти:

Протеин

Обяснете на бъдещия вегетарианец, че протеинът е ужасно необходим за протичането на много процеси в организма му. А за нуждите на лекцията, избройте поне три от тях:

  • Подпомага дейността на имунната система, като симулира производството на антитела

  • Грижи се здравето на косата, кожата и ноктите 

  • Участва в производството на храносмилателни ензими

Накрая уведомете сладура, че най-добрият източник на протеин е месото, но го има още и в яйцата, соята, комбинацията тофу+киноа. С две думи: начинаещият тревопасен трябва да заложи на засилената консумация на изброените продукти, ако иска да бъде здрав и красив (тук е мястото да използвате суетната му природа).

Витамин B12

Продължете лекцията с приказка за кобаламина. Уведомете младежа, че червеният витамин играе съществена роля за нормалното функциониране на мозъка и нервната система. Освен това, той...

  • Участва в изграждането на червените кръвни телца, както и на нервните клетки
  • Понижава риска от анемия

Изводът е, че, ако иска да е умен, тинейджърът трябва да консумира повече яйца, мляко и морски дарове, където витаминът присъства в доволни количества.

Желязо

Накрая кажете на подрастващия член в семейството, че ако иска да блести силно и неотразимо, въпреки липсата на месо в менюто си, трябва да хапва повече спанак, леща и грах. А не да се мръщи всеки път, когато ги вижда на трапезата.

Защото...

  • Минералът отговаря за транспортирането на кислород към клетките
  • Осигурява енергия
  • Повишава съпротивителните сили на организма

Не се съмнявайте, че след тази кратка, но изчерпателна, лекция ще имате отново месояден вкъщи, без да сте му отнели правото на избор. 

Ако пък не сте достатъчно успешни в агитацията си и детето ви все още е на растителна вълна, погрижете се в менюто му да присъстват всички тези важни нутриенти.

Не забравяйте, че, тъй като тялото му се развива в момента, малчуганът ви има нужда от пълноценен хранителен режим.

Успех!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май