Истината за Плодовете, Зеленчуците и Всичко останало

Объркващата ботаника на растителното ви меню
Истината за Плодовете, Зеленчуците и Всичко останало

Чували сте, че растения, които мислите за зеленчуци, са плодове от ботаническа гледна точка и обратното. Това е объркващо за вас и се чудите каква е разликата между двете. Е, пригответе се да разберете. За да придам допълнителен ужас към мизерията на днешния ботанически разбор, ще вкарам в него и останалите видове ядливи растения. Имайте предвид, че Отговорът на Въпроса за Плодовете, Зеленчуците и Всичко останало е далеч по-противоречив от 42*. Знам, че някои от вас ще останат разочаровани, дори обидени, но аз съм длъжен да ви кажа Истината.

Започваме с простите неща, а именно – зеленчуците. Съществителното зеленчук съществува в езика, за да обозначи ядливо растение или част от растение, с изключение на семената и плода. С други думи, това са абсолютно всички листа, стебла, корени и грудки, които можете да изядете, без да пукясате.

Така. Идва ред на плодовете, които са узрелите яйчници на цвета, заедно със семената. След като яйцеклетката бъде оплодена в процеса на опрашване, яйчникът започва да расте. Венчелистчетата на цвета падат и яйцеклетката се развива в семе. Яйчникът пък (често в комбинация с други части от цвета) обгръща семето или семената и цялото това нещо се нарича плод. Съществуват три основни вида плодове: прости, сложни и съплодия, но за да не ни прилошее, няма да навлизам в подробности за тях.

Тъй като в ежедневието ние се интересуваме от тези растения основно заради свойството им да бъдат вкусни, то не винаги си правим труда да ги разграничаваме ботанически. Класификацията им се случва по-скоро чисто интуитивно и е предопределена от традициите, културата и кулинарната употреба. Типичен пример е доматът, който технически е плод, но се консумира като зеленчук. По-неочаквани представители на плодовото царство са краставиците, чушките, тиквичките и патладжаните.

Ето, че стана време за безумията. Искате ли да знаете какво е царевицата? А пшеницата, ечемикът, ръжта, оризът и всички други неща, които наричаме "зърнени". Те са чисто и просто семеподобните плодове на зърнено-житните култури. Спадат към т.нар. прости плодове. Тоест, плодове са!

Wikimedia CommonsИма и още. Ядките също са прости плодове. Сухи, едносеменни, обикновено мазни плодове. Сред тях са неща като лешниците, кестените и жълъдите... но не и фъстъците и соята, съжалявам много. Те са бобови. А искате ли да знаете какво са бобовите? И те са прости плодове. Хахахахаха! Кашуто, бадемът, орехът, шам фъстъкът и кедровата ядка пък нито са ядки, нито са бобови, но за сметка на това и те са плодове. Добре, де, семки на плодове.

За утеха съм ви показал как расте кашуто. То се намира в зелената част, която можете да видите на картинката. А онова жълтото се нарича мараньон, яде се, но е толкова меко, че не е годно за транспортиране на дълги разстояния и затова навярно не сте го опитвали. Ако искате да знаете, мараньонът е това, което ботаниците наричат лъжлив плод. Лъжлив, защото част от месото му не произлиза от яйчника, а от друга тъкан, която е външна за плодника. В случая яйчникът е кашуто, тоест ядката, тоест семето на плода. Няма ли кой да спре болката?!!

Та, за да обобщим и за да отида час по-скоро да си полея главата със студена вода: това, което заедно научихме днес, е, че, общо взето, всичко е плод, стига да не е зеленчук. А! И гъба! Гъбата, за щастие, си е гъба.

 

* Заигравка с научно-фантастичната поредица "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс, в която числото 42 е "Отговорът на Въпроса за Живота, Вселената и Всичко останало"

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 15.07.2012 | 11:23
    Отговор на коментар #1 от : много ми хареса статията,изясниха ми се някои неща, особено песничката накрая много ме развесели .
  • 2
    от Не е посочен | 14.07.2012 | 11:57
    "За утеха съм ви показал как расте кашуто. " Хаха, а това кашу е доста гнусничко на вид, някак.Така де, урокът беше освежаващ, особено с песничка накрая! Супер сте, Лирик Вусер!
  • 1
    от Не е посочен | 14.07.2012 | 10:41
    хахах,браво!много приятно написана и интересна статия.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април