От детство пазя светъл спомен за всички ястия, които се приготвяха според сезона. Нямаше как баба да направи таратор посред зима поради липсата на
краставици, но дори и да имаше, вкусът нямаше да е същия.
Ясно е, че няма как да ви изненадам с рецепта, която всички знаем от деца, а по-скоро искам да ви припомня онзи вкус на лято, който със сигурност всички пазим до днес.
Тайната на хубавия таратор се крие в използването на:
домашно кисело мляко, в
копъра току-що набран от градинката на баба и краставиците, които с нетърпение очакват да бъдат откъснати. И най-накрая
огромна доза любов и внимание при приготвянето на таратора - без бързане! Баба просто не бързаше, когато приготвяше храната за всички нас. Напротив, като че ли успяваше да ни накара да се
включим в приготовленията.
Използвайте и вие този метод - може да се окаже, че тараторът освен лятна супа - сплотява и семейството! Един да обели и счука чесъна, друг да счупи и смели орехите на едро, трети да се заеме с
измиването и нарязването на копъра, а за мама да остане разбъркването на киселото мляко с вода и краставицата, която да се обели, нареже или настърже на рендето.
Ето я все пак и рецептата за онзи вкусен таратор от моето детство.
400 грама кисело мляко
400 милилитра вода
2 скилидки чесън
1 брой краставица
2 супени лъжици олио или зехтин
50 грама орехи
1 връзка копър
сол на вкус
Киселото мляко се разбива с водата, олиото или зехтина, след което се добавя солта, счуканият чесън, краставицата и нарязаният на ситно копър. Объркайте внимателно всички съставки в дълбоката купа
и най-накрая добавете орехите и щипка любов. Сервирайте в купички за цялото семейство. Спокойно можете да комбинирате таратора с
пълнени чушки и сезонна салата.
Усетихте ли вкуса на детството?!
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Таратор с орехи и чесън
Супата на лятото!
Добави коментар