Бъди творец!

Използвай "целия" си мозък, работи яко, фантазирай и нещата ще се получат
Бъди творец!

Бях на шест, когато измолих майка ми да ме запише на уроци по пиано. Нямахме много пари. Но родителите са родители – правят всичко за децата си (или поне би трябвало да е така). Започнах да посещавам класовете с целия ентусиазъм, на който е способно едно шестгодишно дете. Впоследствие, в училище, ме записаха в музикална паралелка, разбира се (как иначе!). Блъсках по клавишите в продължение на цели седем години. И накрая все пак се научих да свиря... "Котешкия марш" :)

Някой би казал, че не станах велика пианистка, защото просто нямам талант. Но не и британският писател Тони Бюзан. Същият би предположил друго – че просто не съм работила достатъчно, за да постигна резултата, на който съм се надявала. Или: изплашила съм се, виждайки, че другите деца са по-добри от мен. Може би пък някоя учителка ми е казала, че те в действителност са по-способни, а аз не ставам... за нищо?

Нещо повече, в своята чудесна книжка "Силата на творческата интелигентност" Тони окуражаващо твърди, че всеки може да бъде творчески интелигент – да пее, да рисува, да танцува, да свири...

Как?

На първо място, като работи здраво. И по-важното: като използва не само едното, ами и двете си мозъчни полукълба.

По принцип е прието, че лявото отговаря за математическите умения, които придобиваме, а дясното – за артистичните. Но ако двете се трудят в екип, казва Бюзан, и постоянно си делегират различни задачи, ще доведат до успех във всяка една сфера от живота. Не само в духовната.

Накратко казано, използвайте сивото вещество и от двете страни на главата си, апелира британецът. А с тази мисловна карта ви показва как точно да го направите:

914839Изток-Запад

В своето полезно четиво Тони обяснява още защо е важно (и как) идеите да се картографират. Макар и скромна по страници, книгата е пълна с интересни упражнения за ума, които ще ви се прииска да направите дори в движение. Освен това е адски надъхваща – толкова, че ме накара отново да започна курсове по пиано :)

914838Изток-Запад

Смелост, инициативност, вяра в себе си, постоянство и много труд. Тези неща лежат в основата на творческата интелигентност. Имате ли ги, значи светът ще бъде в краката ви.

Ако пък искате да ви препоръчваме и други готини книжки, станете ни другарчета във фейсбук.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Водолей
21 януари – 19 февруари