Антиоксидантите - наръчник на начинаещия I част

Необходимост в ежедневието ни!
Антиоксидантите - наръчник на начинаещия I част

Какво представляват антиоксидантите и защо са ни необходими?

Антиоксидантите са молекули, които се противопоставят на "оксидативния стрес" в тялото. Някога случвало ли ви се е да отхапете от ябълка, да я оставите за малко и после да откриете, че е потъмняла и добила кафяв оттенък?  Това е оксидативен стрес.  Ръжда по велосипеда? Оксидативен стрес. Тъмни петна по медния свещник?

Отгатнахте - оксидативен стрес.

Дори и тялото ни да произвежда собствени антиоксиданти, оксидативният стрес е факт, когато разрушителни молекули (свободни радикали) атакуват защитата на собствените ни антиоксиданти. Това води до смъртта на клетки в кожата ни (и в цялото тяло), поради което тя остарява.

1545644Thinkstock/Guliver

Ето защо оксидативният стрес влияе зле на кожата ни, а антиоксидантите са добри за нас. Повишаване на нивото им в тялото може да се постигне чрез редовни тренировки, приемане на много пресни плодове и зеленчуци и ползване на добре подбрана козметика.

Някои специални кремове съдържат антиоксиданти и могат да помогнат на тялото да се бори срещу оксидативния стрес на кожата, причинен от слънце, замърсен въздух, цигарен дим, стрес и климатични инсталации. Има голям избор от козметични продукти, но ако те съдържат някоя от описаните по-долу съставки, може да се вярва, че действат.

Предлагам ви списък с първите 3 антиоксиданта:

1545571Thinkstock/Guliver

Витамин С


Повишени нива на витамин С помагат на кожата да предотврати и дори да излекува някои знаци на остаряване. Витамин С придава еластичност на кожата, поради повишаване на нивата на колаген и еластин. Това предотвратява появата на бръчки, сгъвки и белези. С витаминът по принцип може да бъде нестабилен, затова търсете кремове с аскорбинова киселина - това е най стабилната форма на витамина. Продукти с витамин С трябва да бъдат пакетирани без достъп на въздух и светлина, защото той губи ефективността си след контакт с тях. Можете да си го набавите по естествен начин от лютите чушки, лимона и другите цитрусови плодове.

1545642Thinkstock/Guliver

Идебенон

Първото му предназначение е било да съхранява органи и предотврати оксидация при трансплантацията им. Идебенонът е антиоксидант, създаден в лабораторни условия с цел да предотврати появата на свободни радикали. Поради това, че е силен и много ефективен, може да причини раздразнение на кожата, ако тя е твърде чувствителна. Редовното му ползване води до забележимо подобряване на цвета и релефа на кожата, защото клетките получават жизнена сила. Идебенонът е мастно разтворима форма на Коензим Q10. Представлява много по-малка молекула, която от своя страна спомага за по-бързото преминаване през мозъчната мембрана, а оттук и по-бързото действие. 

Липоева киселина (ALA, Alphalipoicacid)

1545641inm

Тази киселина може да лекува слънчеви изгаряния. Много е ефективна при увеличени пори, бръчки и жълтеникава кожа. Повишава продукцията на други антиоксиданти, като например витамин С. Източници на липоева киселина са зелените зеленчуци - броколи, спанак, аспержи и други с висока концентрация на хлоропласти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври