6 лоши хранителни комбинации - I част

От които е добре да се откажете!
6 лоши хранителни комбинации - I част

Съхраняването на отлично здраве е въпрос не само да подбираме правилните продукти,  с които всекидневно се храним, но също така да имаме познанието как да ги комбинираме.

Съществуват многобройни благоприятни комбинации, които ще ви помогнат лесно и ефективно да усвоите съдържащите се в продуктите витамини, минерали и микроелементи. Има обаче и редица други комбинации, които не само, че не са ефективни за вашето здраве, но могат да се окажат и опасни.

Предлагам ви първите 3 лоши хранителни комбинации, от които е добре да се откажете!

Чай/ кафе + мляко

Черният чай е богат на антиоксиданти, които ефективно се справят с всякакъв вид възпалителни процеси в тялото. Изключително подходящ е за употреба при хронични заболявания, включително сърдечно-съдови и диабет. Въпреки това, дори минимално количество краве прясно или соево мляко са в състояние да възпрепятства усвояването на антиоксидантите в чая и калция в млякото.

Кофеинът в черния чай и кафето е причината за намаляването на абсорбцията на полезните съставки от чая, кафето и прясното мляко.

Бял хляб + сладко или конфитюр

1624194Thinkstock/Guliver

Комбинацията между двата вида бързи въглехидрати причиняват изключително рязък скок на кръвната захар, което може да нанесат катастрофални последици за тялото и вероятността от запазване на отлично здравословно състояние.
Същият ефект върху вас ще нанесе и комбинацията между газирана напитка и пържени картофи.

Резултатът от приема на подобен вид храни първоначално ще ви даде енергия, след което рязко ще спадне, като заедно с това се влоши чувствително и настроението ви. Твърде възможно е да се почувствате двойно по-изморени и раздразнителни.

В дългосрочен план, подобен тип хранене може да стане причина за възникването на инсулинова резистентност и дори диабет.
Стремете се винаги да комбинирате бавен въглехидрат с протеин, за да контролирате нивото на кръвната захар и в същото време да разполагате с достатъчно енергия за по-дълго време.

Салата + без мазнина

Когато не добавяте зехтин или друг вид мазнина към салатата си, реално поставяте бариера да усвоите полезните хранителни вещества съдържащи се в нея. Например каротеноидите се усвояват най-лесно като добавяте към тях задължително зехтин, ленено олио или от семки на грозде или авокадо.

Благодарение на правилното им усвояване ще намалите чувствително риска от възникване на ракови или сърдечно-съдови заболявания, както и дегенерация на макулата. По същият начин трябва да подхождате и към зеленолистните зеленчуци!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април