Супа топчета

Супата от нашето детство
Супа топчета

Супата топчета ми напомня за времето в детската градина, защото като че ли там най-често присъстваше в обедното ни меню.

Може би това беше и причината да не я обичам особено много, но по съвсем различен начин стояха нещата, когато супата топчета беше приготвена от златните ръце на баба. Като че ли освен подправки и любов, добавяте и по някоя добра дума, така че супата да има вълшебен вкус.

Предлагам ви рецептата на баба, която със сигурност няма да остави равнодушен нито един любител на месото и вкуса напомнящ детството.

Необходими продукти:

1584210Thinkstock/Guliver

250 грама кайма (телешка или смес)
2 моркова
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 картоф
1 чаена чаша ориз или киноа
1 червена чушка
1 яйце
4-5 супени лъжици кисело мляко
сол
черен пипер
куркума
кимион
1 връзка магданоз
зехтин

Лично аз винаги поставям каймата в цедка и я накисвам за около 1 час във вода, така че да отстраня кръвта от нея и в същото време разбирам по този начин до колко е прясно месото и дали са му добавяли някакви оцветители. След което добавям в малка купичка изцедена от водата кайма към нея добавям малко ситно нарязан чесън, сол, черен пипер, кимион и куркума. омесвам с ръка и оставям в хладилника да стегне за около 20 минути. През това време нарязвам зеленчуците на ситно и ги оставям на страна. Изваждам кайма от хладилника и започвам да оформям малки топчета с помощта на ръцете като ги добавям в тенджерата с вряща леко подсолена вода. Отстранете с помощта на лъжица пяната от месото и добавете зеленчуците и ориза. Оставете супата да ври в рамките на 15 минути. Направете застройката на супата като загреете киселото мляко и разбитото яйце. Отстранете тенджерата от котлона, така че да е еднаква температурата между застройката и бистрата супа. Добавете застройката към супата и разбъркайте. Гарнирайте преди сервиране със зехтин и нарязан магданоз.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април