Ще подобри ли терапията с тестостерон моя сексуален живот?

Ще подобри ли терапията с тестостерон моя сексуален живот?

Някои от симптомите на нисък тестостерон включват намалено сексуално желание, намалена спонтанна ерекция и проблеми с концентрацията.

  • В тази статия ще опишем най-честите въпроси и отговори.

Въпрос: Аз съм 56-годишен мъж и мисля за хормонозаместителна терапия, тъй като сексуалният ми живот е сведен до минимум. Какви са плюсовете и минусите, както и финансовите последици?

Отговор: Тестостеронът е хормон, произвеждан предимно в тестисите и е отговорен за мускулната сила и маса, окосмяването по лицето и тялото, половото влечение и производството на сперматозоиди. По време на юношеството, като част от пубертета, нивата на тестостерон обикновено достигат връх и продължават да се покачват в ранна възраст. Като част от естественото стареене нивата на тестостерон намаляват, обикновено около 1% годишно след 30-годишна възраст.

Защо не мога да получа ерекция?

Хипогонадизмът е състояние, при което тялото не е в състояние да произвежда нормални количества тестостерон поради проблем с тестисите или хипофизната жлеза, която контролира тестисите. Тестостероновата заместителна терапия може да подобри признаците и симптомите на нисък тестостерон.

Естествено намаляващите нива на тестостерон не е задължително да доведат до тези симптоми. Признаците обаче могат да включват намалено сексуално желание, по-малко спонтанни ерекции, безплодие, нарушения на съня, физически промени и проблеми с концентрацията.

Някои от тези признаци и симптоми могат да бъдат причинени от различни основни фактори, включително странични ефекти на лекарствата, проблеми с щитовидната жлеза, диабет и психични заболявания.

Тестостероновата терапия не е безопасна

Най-добре е да посетите Вашия лекар за задълбочена диагноза. Кръвният тест е единственият начин за диагностициране на ниски нива на тестостерон. Също така, не забравяйте, че лечението с тестостерон за нормално стареене не е препоръчително. Лекарите могат да предписват инжекционен тестостерон, гранули, пластири или гелове.

Ендокринното общество призовава за мащабни изследвания за оценка на риска от терапията с тестостерон

Според изявление, публикувано от Ендокринното общество, рисковете и ползите от терапията с тестостерон за възрастни мъже с понижаващи се хормонални нива трябва да бъдат напълно оценени.

Изявлението идва в отговор на скорошни проучвания, които повдигнаха въпроси относно безопасността на терапията с тестостерон при възрастни хора с анамнеза за сърдечни заболявания.

Два ретроспективни анализа и едно изследване на случаен принцип, подкрепено от здравната система на ветераните и Националния институт по здравеопазване, установиха по-високи нива на сърдечно-съдовите рискове при мъжете, които са получавали тестостерон и са имали съществуващи сърдечни проблеми.

Американската администрация по храните и лекарствата обяви планове за оценка на безопасността на терапията с тестостерон. Тестостеронът е одобрен за лечение на хипогонадизъм поради известни заболявания на тестисите, хипофизната жлеза и хипоталамуса.

Въпреки че употребата на тестостеронова терапия се увеличава, използването на тестостерон не е одобрено за лечение на свързани с възрастта симптоми или свързано с възрастта спадане на нивата на тестостерон.

Важни данни за безопасност се очакват от текущо случайно проучване на NIA, изследващо тестостерона при приблизително 800 възрастни мъже с недвусмислено ниски нива на тестостерон и свързани симптоми, включително сексуална и физическа дисфункция.

Дизайнът на пробата и внимателното проследяване на сърдечно-съдови събития ще помогнат да се предостави важна информация за безопасността.

Обществото призовава за разработването на по-големи рандомизирани контролирани проучвания, за да се определят истинските рискове и ползи от терапията с тестостерон при възрастните мъже.

В изявление Обществото препоръчва мъжете на средна възраст и по-възрастните, които обмислят да използват лекарство, основано на тестостерон, въз основа на възрастта си, да бъдат информирани за потенциалните рискове от сърдечно-съдови заболявания.

Обществото също така смята, че е разумно да не се прилага терапия с тестостерон на хора, които са имали сърдечно-съдови заболявания (като миокарден инфаркт, инсулт или остър коронарен синдром) през последните шест месеца.

В случаите, когато мъжете се лекуват от хипогонадизъм в резултат на известни заболявания на тестисите, хипофизната жлеза и хипоталамуса, пациентите трябва да се консултират със своите лекари, преди да направят каквито и да било промени в лечението си.

Обществото вярва, че тестостеронът като цяло е безопасен и полезен при лечението на хипогонадни млади мъже.

ключови думи:
здраве

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април