Ето кога микровълновата може да причини рак

Ето кога микровълновата може да причини рак

Рискът от развитие на рак поради използването на микровълнова фурна е изключително нисък, но има ситуации, когато такъв сценарий е възможен, каза онкологът Иван Карасев.

Експертът обясни, че човешкото тяло непрекъснато се бори с генетични мутации, от които се развива рак, но, ако имунната система отслабне и пропусне опасни клетки, възникват тумори.

Карасев припомни, че микровълновите фурни се произвеждат от 60-те години на миналия век и оттогава са се усъвършенствали толкова много, че не представляват заплаха за хората от гледна точка на онкологични заболявания.

"Но се появяват рискове, ако имаме работа с дефектна, несертифицирана техника, изработена от майстори, както се казва, на коляно", предупреди той.

Лекарят също така посъветва да се спазва безопасно разстояние от работещата пещ - обикновено около половин метър. В същото време той подчерта, че дори това правило да бъде нарушено у дома, е трудно да си навредите.

Много по-важно е да не поставяте съдове за еднократна употреба в микровълновата и да използвате специални съдове за нагряване, пише jenata.blitz.bg.

ключови думи:
микровълнова

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април