Защо имам махмурлук?

А га яде кифтета, ни рива...
Защо имам махмурлук?

Статистиката показва, че честотата на задаване на настоящия въпрос рязко скача през почивните дни и най-вече в събота. Интересното е, че той обикновено е последван от култовата реплика "Никога повече няма да близна алкохол!" и повторно напиване в рамките на една седмица. Краткият негов отговор е "Защото снощи сте се напили!" За по-дългия, но и по-задоволителен ответ, ще трябва да мобилизирате уменията си по четене на непознати думички.

Когато се наливате или просто подпийвате, алкохолът, който нахлува в кръвообращението ви, кара хипофизната жлеза да блокира производството на вазопресин (известен още като антидиуретичен хормон или АДХ). Без този хормон, бъбреците губят способността си да реабсорбират водата в организма и вместо това я насочват директно към пикочния мехур, откъдето движението е само в една посока – навън. Ето защо обикновено пиячите изпитват силно влечение към тоалетната (респективно храстите), което в крайна сметка намира израз в доста стабилно обезводняване. То е най-осезаемо на следващата сутрин, когато устните ви са с гладкостта на едра шкурка, а слюнката е навсякъде другаде, но не и в устата ви.

О, главоболието! То се дължи на опита на телесните органи да възстановят водния си баланс, крадейки течност от мозъка. В резултат той се свива и опъва мембраната, която го свързва с черепа. А от това боли.

inm.com

За да е още по-забавно, заедно с водата, от тялото ви са излезли и някои други важни вещества като натрий и калий, които са необходими за правилното функциониране на нервната система и мускулите. Когато нивата на тези електролити са прекалено ниски, организмът ще намери начин да ви даде знак с помощта на елегантни намигания под формата на гадене, световъртеж и допълнително главоболие.

Алкохолът, също така, допринася за разграждането на чернодробните гликогенови запаси до глюкоза, която също безвъзвратно си отива с всяко следващо ходене по малка нужда. Без този енергиен запас, вероятността да се събудите немощни, неадекватни и напълно некоординирани, е доста по-голяма.

Следваща спирка – черен дроб. Добре дошли в органа, който отговаря за отърваването на скъпоценното ви тяло от всички отрови, на които сте го подложили, в това число и алкохол (етанол). Под влиянието на ензима алкохолдехидрогеназа етанолът се разгражда до ацеталдехид. Ацеталдехидът на свой ред бива атакуван от ензима ацеталдехид дехидрогеназа и от антиоксиданта глутатион и се превръща в безвредното вещество ацетат (нещо като оцет). Работата е там, че черният дроб разполага със сравнително ограничени запаси глутатион и когато той свърши, ацеталдехидът остава непокътнат за много по-продължителен период от време. Това определено не е добре, защото въпросното съединение е от 10 до 30 пъти по-токсично от самия етанол и обикновено дава много сериозен принос към главоболието и повръщането.

inm.com

Едно от най-тъпите неща в напиването се нарича глутаминова свръхкомпенсация и е причинител на немалка част от характерните симптоми на махмурлука – обща отпадналост, раздразнен стомах, замайване. Нали си спомняте как последния път, когато припаднахте, спахте дълбок и непробуден сън и се събудихте 10 часа по-късно така, сякаш никога не сте си лягали? Това се случи, защото алкохолът потиска синтеза на глутамин – аминокиселина, която е един от естествените стимуланти в тялото. Спрете ли да поркате обаче, организмът ви прави всичко по силите си да навакса и така произвежда повече глутамин, отколкото му е необходим. В резултат имаме засилена мозъчна стимулация по време, в което се опитвате да нанкате, т.е. вие си мислите, че спите дълбоко, но всъщност не го правите. В зависимост от величината на свръхкомпенсацията, следващата сутрин може да варира от ужасна до умопомрачително гнусна с всички екстри от сорта на треперене, напрегнатост, тикове и високо кръвно налягане.

inm.comЗа капак на всичко, алкохолът дразни стомаха и стимулира секрецията на стомашна киселина, което нерядко предизвиква рефлекс за повръщане. Този механизъм всъщност е полезен, тъй като намалява количеството токсини в тялото. За сметка на това, стомашното раздразнение предопределя някои от другите неприятни симптоми на махмурлука, в това число диарията и липсата на апетит.

А най-гадното е, че нищо от казаното дотук няма значение. Тоест, то има, но това няма да накара камбаните в главата ви да затихнат. Махмурлук винаги е имало и ще има. Ако не ви понася, не си го причинявайте. Иначе, ако събера сили след отпуската, може би ще ви дам няколко съвета за това как да направите сутрешния ад след безотговорна вечер малко по-търпим. Дотогава, консумирайте алкохол с проверено качество и гледайте да не се излагате... прекалено много :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април