Проф. Витанов с тревожна ковид прогноза за седмицата от 14 до 21 ноември

Проф. Витанов с тревожна ковид прогноза за седмицата от 14 до 21 ноември

В средата на седмицата между 14-ти и 21-ви смъртността и броят активни случаи ще достигнат локални пикови стойности и се очаква полека да започнат да намаляват (вторниците не ги броим). Много е важно това намаляване като почне, да не спира. Това е предпоставката за спокойни Коледни празници. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.

Според него ако пак стойностите тръгнат нагоре по стълбата на увеличаване на броя на случаите във втората половина на ноември, декември няма да е весел. Математикът е изчилил, че базовото репродуктивно число вече пети ден е под 1.3. Тази сутрин е 1.199. Това означава, че  обхвата на заразата се разширява, здравната система е в режим на техническо и кадрово претоварване, но ще устиска..

"Писах вчера, че активните случаи се очаква да прехвърлят 110 000 и да тръгнат към 115 000. За хората на първа линия и шефовете на болници - ориентировъчното число за максималното натоварване на здравната система по отношение на активни случаи - 125 000 - 130 000. В момента са около 108 000. Можете да се направите сметката - още 20-на % нагоре от това, което имате. Извинявайте, че ви го пиша така увъртяно, но вие ще си направите сметката, а пък психическото състояние на хората ще бъде запазено”, пише математикът.

Проф. Витанов отчита още една  позитивна новина. Тя е, че индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата са спряли да растат. По думите му са  замръзнаха на място, а този за София-град даже падна и то не малко, което е добра новина. Стойностите обаче са си високи, което показва, че новите случаи няма да намалеят рязко

Математикът представя и статистика за смъртността:

Починали в края на октомври - 23 999

Починали за ноември 20201 - 24 589

Починали ноември 2021 - 590 – (за 3 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Тук повечко коментари като се върна от чужбина на 14-15 ноември.

По отношение на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването, ситуацията си остава сложна - 27 области се очаква да са на ниво 4, през тази вълна Кърджали ще е изоглавен от общата танденция както беше Видин при предишната вълна. По отношение пък на  прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблемната област в западна България се вижда, че се мъчи да се възстанови.

Според математикът ако не дърпаме заспалата мечка за опашката, ще минем и без тотален локдаун. "С две думи - обстановката се поотпуска, но продължава да е неприятна”, пише още той.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април