Влияе ли кръвната група на здравето ни

Влияе ли кръвната група на здравето ни

Вероятно много от вас не знаят каква кръвна група са. Според различни проучвания  обаче, че тя може да има голямо влияние върху здравето ви, пише Vesti.bg.

В едно от последните изследвания на Royal Holloway участвали 882 души. От данните става ясно,че хората с кръвна група AB са с 5,6 пъти по-висок риск от дълбока венозна тромбоза, докато при хората с кръвна група 0, рискът е намален наполовина. Това може да е вследствие на специфичния начин, по който кръвната група функционира. Проучването показва още, че хората с кръвна група 0 са с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Друго мащабно американско проучване от 2012 г. установи, че хората с кръвна група AB са с 23% по-склонни да развият сърдечно-съдови заболявания, докато тези с кръвна група B - с 11%, в сравнение с хората от група 0. Хората с кръвна група 0 са по-устойчиви на факторите на околната среда като мръсния въздух.

Японско проучване от 2018 г. разкри, че пациентите с тежка травма, които са с кръвна група 0, имат 28% риск от летален край, в сравнение с другите пациенти - 11%.

Кръвните групи могат да повлияят и на начина, по който тялото се бори с инфекциозни заболявания. Има дори различни проучвания, които казват, че кръвната група може да повлияе на податливостта към COVID-19.

И въпреки че науката казва, че кръвната група влияе на здравето ви, лекарите допълват, че това не значи, че трябва да промените начина си на живот.

 

ключови думи:
здраве кръвна група

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април