Евтин антидепресант бори коронавируса?

Евтин антидепресант бори коронавируса?

Леснодостъпен антидепресант помага при лечението на Covid-19, според ново проучване, пишат Wall Street Journal и други медии. Заразените с коронавирусната инфекция, които са приемали флувоксамин в хода на тяхното лечение, са били много по-малко застрашени от хоспитализация, отколкото тези, които не са приемали лекарството. Информацията идва от най-голямото клинично проучване, изучаващо ефекта на антидепресанта върху Covid-19.

Флувоксамин принадлежи към клас антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин или SSRI. Обикновено се използва за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство и се предписва и за депресия. Използван от десетилетия, флувоксаминът е доказано безопасен и струва около 4 долара, казва Едуард Милс, един от водещите изследователи в проучването и професор по здравни науки в университета Макмастър в Хамилтън, Онтарио. Той поясни, че ниската цена и широката разпространеност на флувоксамин го правят убедителна алтернатива на други видове лечение на Covid-19, включително терапия с моноклонални антитела, които са скъпи и изискват вливане. Друго лечение, експерименталното хапче молнупиравир на Merck & Co. и Ridgeback Biotherapeutics LP, ще струва на правителството на САЩ около $700 на курс в страната.

"И за бедните, и дори за богатите страни това е чудесен вариант", каза д-р Милс за флувоксамина.

Минали изследвания показват, че флувоксаминът има противовъзпалителни свойства, въпреки че учените все още не са сигурни как точно действа срещу Covid-19, каза д-р Милс. Лекарството може да помогне за притъпяване на безконтролното възпаление, което може да причини тежко заболяване при Covid-19, каза той.

Други антидепресанти, като флуоксетин, който има търговската марка Prozac, може да имат подобни ползи срещу Covid-19, но това все още се проучва, каза той. Д-р Милс казва, че той и колегите му започват изпитване, което разглежда ефекта на флуоксетин и инхалаторни стероиди върху Covid-19.

За своето изпитване на флувоксамин, д-р Милс и неговите колеги са изследвали 1497 пациенти в Бразилия, които са имали Covid-19 и поне един известен рисков фактор за тежко заболяване, като диабет, сърдечно заболяване, белодробно заболяване. Участниците са били на 50-годишна възраст или повече години. Учените дават на около половината пациенти флувоксамин два пъти дневно в продължение на 10 дни, докато другата половина получава плацебо и сравняват степента на хоспитализация между двете групи.

Пациентите се считат за хоспитализирани, ако са отишли ​​в специализиран център за спешна помощ със симптоми на Covid-19 и е трябвало да бъдат наблюдавани там за повече от шест часа или ако са били приети в болница със симптоматика на коронавирусна инфекция. Проучването не включва пациенти, които са били ваксинирани против вируса.

Изследователите установяват, че пациентите, които са получавали флувоксамин, е с 32% по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани, отколкото тези в групата на плацебо. Сред пациентите, които се придържат стриктно към режима и съобщават, че приемат лекарството или негово плацебо в продължение на поне осем дни от 10-дневния период, има още по-добри показатели - 66% спад в случаите с хоспитализацията и 91% намаляване на смъртността.

"Това е невероятно откритие", казва Даниел Грифин, ръководител на отдела по инфекциозни болести в мрежата на доставчици на здравни услуги ProHealth New York, които са участвали в проучването. "Има няколко други проучвания, които са в ход и ако те потвърдят тази констатация, това може да се превърне в общовалиден начин за лечение на ковид."

Резултатите, публикувани в сряда в Lancet Global Health, бяха толкова категорични, че комисията за мониторинг на данните на изследването препоръча то да бъде спряно по-рано, тъй като резултатите са категорични, каза д-р Милс.

Лекарят допълни, че той и колегите му са представили изследванията си на Националния институт по здравеопазване (НИЗ) и Световната здравна организация. НИЗ по-рано заяви, че се нуждае от повече доказателства, преди да издаде препоръка за или против употребата на флувоксамин при пациенти с Covid-19.

 Други проучвания също предполагат, че флувоксаминът може да помогне за лечение на Covid-19. Много по-маломащабно проучване със 152 души, публикувано през декември, показа, че никой, който е получил флувоксамин, не се е влошил значително в рамките на 15 дни, докато шест от тези, които са получили плацебо, са се влошили. Само един човек, който е получил флувоксамин по време на проучването, е хоспитализиран, докато пет от тези, които са получавали плацебо, е трябвало да бъдат хоспитализирани. Друго проучване, публикувано през февруари, изследващо 113 пациенти с положителна проба за Covid-19, предполага, че тези, които са приемали флувоксамин, са по-малко склонни да имат неотшумяващи симптоми на Covid-19 и да бъдат хоспитализирани.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април