Хумус от цвекло

Свежа вариация на класическата рецепта
Хумус от цвекло

Още по темата

След новината, че цвеклото е новата супер храна, решихме да намерим приложение на яркия зеленчук в менюто си, с тази свежа и много питателна рецепта.

 

1715614Pinterest

Необходими продукти

 

2 цели малки или 1 голямо цвекло

4 цели скилидки чесън (пропуснете, ако не е за предпочитане)

2 чаши сварен нахут, изцедени + изплаква *

¼ чаша тахан

2 супени лъжици бадемово масло

1 супена лъжица бяло мисо паста

сок от 1/2 лимон

2 супени лъжици балсамов оцет (по желание)

1/3 чаша зехтин, + повече за поръсване

сол и черен пипер на вкус

препечен сусам + препечени кедрови ядки + пресен копър, за доливане

 

Начин на приготвяне

 

Загрейте фурната до 200 °C. Увийте цвеклото и скилидки чесън (ако използвате) в парче алуминиево фолио. Поставете цвекло на хартия за печене във фурната за време от 45 минути до час или докато омекне. Оставя цвекло да се охлади и след това премахнете люспите. Обелете и чесъна.В блендер сложете нахут, тахан, бадемово масло, мисо паста, червен пипер и лимонов сок. Пасирайте сместа до гладка. Добавете 1/3 чаша вода към сместа и пасирайте докато пюрето стане гладко. Добавяне на печеното цвекло и чесъна. По желание добавете и оцет балсамико и зехтин. Ако използвате кухненски робот, ги добавете докато пасирате. За по-кремообразен хумус, оставете уреда да работи около 5 минути. Ако хумус е прекалено гъст, можете да го направите по-рядък с допълнително зехтин или малко вода. Овкусете със сол и пипер по желание. Поръсете с препечени семена и копър. Поръсете със зехтин.

Хумусът ще се запази в продължение на една седмица, покрит в хладилника.

 

 

ключови думи:
рецепта хумус цвекло

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април