Домашен кетчуп

Здравословният еквивалент на доматеното изкушение
Домашен кетчуп

Още по темата

Кетчупът носи лошата слава на нездравословната храна. Може би причината за това се крие във факта, че често пъти доматената добавка придружава пържени и нездравословни храни. Самият кетчуп е рафиниран продукт с оцветители и Е-та.

Затова и ви предлагаме рецепта за домашен еквивалент на тази любима храна.

 

Необходими продукти

 

1 голяма глава лук – обелена и нарязана на едро

2-3 стръка копър – нарязан на едро

1 стрък целина – нареза на едро

1 малко парче джинджифил – обелен и нарязан на едро

2 скилидки чесън – обелен и нарязан

½ люта чушка – без семките и нарязана на дребно

1 връзка пресен босилек

1 с. л. семена от кориандър

1 ч. л. черен пипер

сол

2 цветчета карамфил

1 кг домати – нарязани

200 мл. оцет

70 гр. кафява захар

 1722466Pinterest

Начин на приготвяне

 

В голяма тенджера на котлона сложете зеленчуците със зехтин, червената чушка, чесъна, карамфила, стеблата на босилека и семената кориандър. Овкусете с пипер и сол.

На бавен огън оставете да се сгъстят за около 10-15 мин като разбърквате от време на време. Добавете 350 мл. студена вода и оставете да заври. След това оставете на котлона докато сосът се сгъсти и намали обема си наполовина.

Добавете листата на босилека, след това прехвърлете соса в кухненски робот или с помощта на блендер смелете добре. Щом се получи еднородна смес, прехвърлете в тенджера заедно с оцета и захарта. Оставете на слаб огън като разбърквате от време на време докато се сгъсти и добие консистенцията на кетчуп. Проверете на вкус и ако има нужда добавете сол или други подправки. 

Махнете от котлона и прехвърлете в стелиризирани буркани или шишета. Запечатайте ги добре и оставете на тъмно и хладно място (може и в хладилника) преди консумация. Да се използва в рамките на шест месеца.

 

ключови думи:
домати кетчуп рецепта

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април