Праскови

Плодовете от Рая
Праскови

Тъй като миналата седмица ни обвинихте в пристрастие към боровинките, днес ще отговорим на нападките ви... с праскови :) Защото те са другият плод, който с лакомо желание консумираме през лятото.

Мъхестите сладури се подвизават още под името Prunus persica и са родени в трудолюбивото семейство на Розоцветни. Първоначално за тяхна родина се смята Персия, но впоследствие става ясно, че най-напред са започнали да се култивират в Китай.

Сигурно сте чували още, че наричат прасковите "райският плод" и това изобщо не е случайно. Слънчевите красавици могат да се похвалят с куп полезни нутриенти. Те са незаменим източник на витамин C, бета-каротин (най-вече в оранжевите, червени и жълти сортове) и ниацин.

Ниацинът, познат още като витамин B3, подпомага дейността на храносмилателната система и има доброто качество да понижава високо кръвно налягане. Многообразието от органични киселини в любимките ни също се грижат за доброто настроение на стомаха и ежедневните процеси, извършващи се в него.

В прасковите, макар и в скромни количества, има още желязо, а калият в тях допринася са нормалното протичане на сърдечносъдовата дейност.

Чаровниците са добре известни още със своя диуретичен ефект, който ги превръща в добър помощник на всички диетиращи. Да не говорим, че в една средно голяма праскова се съдържат средно само около 52 калории! Но това не е всичко :)

Бонусът е в костилката. Оставете я да изсъхне на слънце и после, с помощта на чук, докопайте смело съдържанието й. В ядката си прасковата съхранява ценно бадемово масло, още витамини от група B, както и редица други полезни етерични масла. Горчива или не, съветваме ви да я изядете, защото ще окаже магически ефект върху здравето ви.

Добрата новина е, че на пазара се предлага палитра от сортове праскови. Остава само да изберете вашата запазена марка :) А ако се чудите как да ги включите в менюто си, пробвайте тази рецепта за студен чай :) Наздраве!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април