Юрий Ковачев: за аюрведа в първо лице

И за храненето като специално отношение към живота
Юрий Ковачев: за аюрведа в първо лице

Такива сме! Когато се сблъскаме с нещо и то ни стане интересно, веднага търсим начин да разберем повече за него. И с аюрведа стана същото. Разликата е, че практическата система, завещана ни от древните веди, е адски многопластова, сложна и всеобхватна. За съжаление, трудно бихме могли я опознаем само от няколко срещи :(

Всъщност, тя е начин на живот, който засяга разнообразни и многобройни аспекти от човешкото съществуване. Истината е, че за нея можем да изпишем тонове статии, както и да говорим с часове, без особена претенция да сме били достатъчно изчерпателни и да сме си казали всичко.

В това ни убеди и срещата ни с Юрий Ковачев – един от специалистите по аюрведа в България. Юрий се запознава с древното наследство на ведите преди години, след като известно време практикува хатха йога.

Към днешна дата, той води готварски курсове по аюрведична кухня (повече информация за тях може да намерите тук) и готви в чайната на Бенковски 11, в столицата. Занимава се и с бижутерство – моделите на интересните му накити може да разгледате на сайта му.

А сега вижте какво ни каза той за здравето, храненето и вкусовете:

Здравей, Юрий, нека да обясним първо на читателите на Fitwell.bg какво е аюрведа.

Най-разпространеното значение на думата е "наука за живота". Още то обаче поставя основата на многобройните и различни виждания за аюрведа. Защото, както виждате, сам по себе си, терминът е много широко понятие.

Всъщност, тази наука съдържа в себе си знание за това как е правилно да живееш, или по-точно - онези важни препоръки, които човек трябва да спазва през съществуването си, за да страда по-малко.

На практика, аюрведа не е само медицинската страна на нещата. В нея влиза и информация за това как ни влияят металите, цветове и музиката. Както и глобално знание за това как ни влияе средата, в която съществуваме. Но за да знаем по какъв начин ни се отразява последната, трябва да познаваме природата на нещата, с които ежедневно влизаме в комуникация.

И ние, като част от света, също можем да се похвалим с природа. Тя се изразява в личностните ни измерения (слаб, висок и т.н.), в характера ни, в концепцията ни за живота. Всяка личностна единица, опознала природата си и тази на другите неща, знае как да общува с останалия свят. И се научава да страда по-малко.

Какви тогава биха могли да бъдат ползите за съвременния човек, интегрирал в живота си част от принципите на аюрведа?

Да си върнем навика да се грижим за себе си с аюрведа Красимира Динева Това, което много харесвам в нея е, че позволява на всеки, според своята готовност, да приема нещата. Харесва ми, че тук се залага много на индивидуалния подход.

Иначе, в аюрведа има много общи препоръки, като, например, тази, че за всички хора е добре да не се хранят след залез слънце. Разбира се, този, който я нарушава, си носи последиците от направения избор. Но дори ако се опита да вкара в живота си поне няколко от общите правила на аюрведа, човек би могъл да оправи живота си на 50%

Проблемът е, че живеем в динамична, градска среда, а липсата на време и задълженията ни карат да бъдем по-избирателни към онова, което аюрведа ни предлага. Така да се каже, не обръщаме достатъчно внимание на себе си, на здравето си и на начина, по който се чувстваме. 

Болни ли сме, отиваме и си купуваме пет-шест лекарства, продължаваме да ходим на работа, да се храним по същия начин, с надеждата, че медикаментите ще ни оправят положението. Истината е, че сме изгубили навика да се грижим за себе си и това сякаш е основният проблем. А не толкова, че принципите в аюрведа са много сложни, фрапиращи или екзотични. Не, става въпрос за много разумни, прости и обикновени неща. Ако човек започне да прави поне едно от тях, това вече е стъпка към по-доброто му здраве.

Аюрведа проповядва вегетариански начин на хранене. Защо вегетарианството да е здравословен избор?

Темата е сложна и отново позволява различни нива за разглеждане. Човек може да стане вегетарианец поради разнообразни причини – здравословни, религиозни и т. н. Но какъвто и мотив да го подтикне към живот без месо, за мен това е правилният избор.

Защо?

Чисто на физиологично равнище, за да храносмила месото, тялото губи много енергия. Освен това, прекомерната му консумация силно окислява кръвта. А окисляването води до куп неприятни неща. Да прибавим още, че при обработка в организма, месото отделя редица токсични вещества...

Но най-сериозният проблем с месото е негативната информация, която носи. В него има концентрирана информация за смърт и е нелепо да се използва такава енергия, за да се поддържа живота.

Все пак в него има нутриенти, които са необходими на тялото ни, за да изпълнява то нормалните си, жизнени функции. Как чрез аюрведа можем да си ги набавяме?

Трябва да уточня, че аюрведа е млечно-вегетарианска. Това означава, че хранителният режим, одобрен от нея, включва в себе си продукти от животински произход, каквито, например, са млечните продукти. Аюрведичната позиция е, че последните ни снабдяват с онези вещества, които ни дава и месото, но консумацията им не оказва такова поражение върху организма.

Всъщност, млечните продукти се отразяват много благоприятно върху нервната система. Те не носят онази напрегнатост и изтощаване, до което ни довежда консумирането на месо. Това е много важно, защото човек трябва да се научи да си почива, да релаксира. Точно тук много благоприятно се включват млечните продукти – позволяват на ума и на тялото да се отпуснат.

А когато последните са в покой и в хармония, в тялото се зарежда една много специална енергия, която се нарича "оджас". Ако в нас няма достатъчно резерв оджас, това означава, че имунната ни система е слаба, което логично води до страдание.

Затова да се отхвърлят млечните продукти е крайно погрешно. По-скоро е важно да се научим да ги използваме правилно (като количество, съчетаемост с други храни и т.н ). В този ред на мисли, смятам, че млечно-вегетарианската диета, която аюрведа предлага, е идеалният вариант за хранене.

Ти от колко време не ядеш месо?

Приключих с месото, когато започнах йога заниманията си при Венци Евтимов, през 1987 година.

Аюрведа предполага специално отношение към храната. В какво се изразява то обаче?

Красимира ДиневаАко храната носи половината заряд от енергията, то другата половина от нея идва от човека, който я приготвя. Тоест, готвачът не е по-малко важен от самите продукти, с които оперира. И тук нещата стават интересни.

Една от нашите вибрационни, човешки, опаковки се нарича "мано майакоша", което в смислов превод означава "тяло на ума". Става въпрос за много особена форма на материя, от фин порядък. Тя не би могла да се измери с уреди, но присъствието й може да се усети чрез характера на всеки човек.

Въпросното поле носи информация за нашите желания и наклонности. Затова често превеждат мано майакоша като "тяло на нашите желания". Именно тук идва важният момент. Защото когато двама човек общуват, те го правят чрез характерите си, проявяват своите черти и емоции, своите желания. Общуването, всъщност, се извършва на психическо ниво.

Аюрведа казва обаче, че не само ние, но също и животните, както и всяка друга форма на живот, притежават такова поле, макар и не толкова силно изразено. В този ред на мисли, комуникацията се извършва и чрез храната.

Някои от продуктите не могат да се похвалят с добър характер, други – обратното (както е и при хората). Затова е важно да подбираме такива с добра природа. Важно е и този, който ги приготвя, също да бъде добър. За да може крайният резултат да носи онзи психически заряд, който въздейства положително.

Значи ни съветваш да не готвим, когато сме в лошо настроение?

По-добре - не.

Аюрведа разделя хората на три вида (доши) – вата, питта и капха. Според това разделение, на различните доши се препоръчва да хапват и различни продукти. Ще ни разясниш ли малко тази история с персонажите и менюто, че не я разбираме съвсем.

Вата доша, например, никак не се погажда с горчивия и стипчив вкус на трапезата си. Погледнато от този ъгъл обаче, почти всички зеленчуци носят в себе си стипчив вкус. Тоест, щом не подхождат, не би трябвало да се използват от представителите на тази доша. Ала не е точно така.

Идеята, всъщност, е не да премахнеш от менюто си въпросните продукти, а да се научиш да ги използваш така, че да смекчиш тяхното неблагоприятно влияние върху теб и да страдаш по-малко. Това е тайната.

Кажи ни три правила, които ти задължително спазваш в храненето.

Нещо, което се опитвам да поддържам като постоянно състояние, е да не смесвам плодовете с други храни, както и помежду им. Не ги ям като десерт, не ям плодови салати. Когато пия прясно мляко, също не го комбинирам с други продукти.

Защото плодовете трябва да се ядат отделно (ябълката прави изключение) и да се разглеждат като самостоятелно хранене. Правилото за млякото е същото – компромис се прави само когато се приготвя млечна каша.

Третото правило е, че не смесвам и плодовите сокове с други неща. И, да, не мога да си представя ядене без подправки.

Според аюрведа, на трапезата ни трябва да присъстват шест основни вкуса, така ли е?

Красимира ДиневаПонякога това се разбира доста буквално и неправилно. Все едно трябва да имаш шест ястия и всяко от тях да представлява различен вкус. Не, не е така. Истината е, че има продукти, които съдържат в себе си два или повече вкуса.

Да вземем за пример тиквата, която е със сладък и едновременно с леко стипчив вкус. Киселото мляко, освен кисело, е и сладко. Сметаната също е сладка и кисела. Морковите са люти и сладки. Джинджифилът е герой - в себе си той комбинира и шестте вкуса.

Въпросната, малко объркваща, концепция изхожда от обяснението за това как е построен материалният свят. Той се изгражда от пет елемента – етер, въздух, огън, вода и земя. Когато се комбинират по двойки, те определят трите основни типажа в аюрведа (дошите), както и основните, шест, вкуса. Ако последните присъстват в храната ви, това означава, че в организма ви постъпват всички елементи.

Ако пък наблягате само на един вкус, в тялото се натрупват само два елемента. Получава се дисбаланс, който, логично, води след себе си до здравословни и всякакви проблеми.

Разбрахме, че в аюрведичната кухня се използва пречистено краве или биволско масло, т. нар. гхи. Кажи ни какви са свойствата му?

Гхи е наистина уникален продукт. Толкова много благини носи със себе си, че направо си е грехота да не се използва. В чисто кулинарно отношение, придава много специфичен вкус на храната. Много устойчива структура е, не се окислява и деформира при нагряване. В него може да се пържи, а мазнината му не е вредна. Не съдържа холестерин.

Здравословно погледнато, заради своята структура като мазнина, гхи може да прониква през мембраната на клетката и по този начин да я подхранва. Има смазваща функция – почиства органите и тъканите.

От друга страна, носи в себе си много фин огън, който се нарича теджас. Той е, който усилва имунната система и подобрява съпротивителните сили на организма.

И накрая нека те попитаме: как да се събудим утре сутрин, за да сме здрави?

Ако редовно отваряте очи преди изгрев слънце, това, само по себе си, е гаранция за добро здраве.

Ако успеете пък да погледате слънцето, докато се показва, сте си си свършили по-голямата част от работата по доброто разположение на духа и тялото. Възпитавайте тялото си сутрин да се освобождава от нечистотиите – ходете до тоалетната и никога не пропускайте редовния тоалет.

А на всички, без значение типажа, бих препоръчал един силен чай от джинджифил рано сутрин. Защото действа ободряващо, тонизиращо и спомага за изгаряне на токсините.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април