Хайде сега пък рибена сол...

Или как никога повече да не изхвърлим рибени кости
Хайде сега пък рибена сол...
sxc

Първия път, когато чух за рибен сос, бях настроен повече от скептично. Сещате се, че самата мисъл за ферментирала и втечнена риба в изтънченото ви ястие може напълно да изкара незапознатия кулинар от разположение на духа. Сами по себе си, миризмата и вкусът на рибения сос също не действат особено окуражаващо. Човек трябва да намери сили и да подправи блюдото с тях, за да разбере истинския им смисъл. А той наистина е дълбок и си заслужава първоначалния стрес, повярвайте ми.

Именно това ме кара да споделя с вас и настоящия съвет, който при други обстоятелства бих игнорирал. Неговата авторка твърди, че това тук е сухата разновидност на рибения сос. Иначе казано, рибена сол, дами и господа, или още един начин да не изхвърляме храна в кофата.

За направата й ще са ви необходими остатъчни кости от сьомга и известна доза търпение и оптимизъм. Най-добре е костите да са отделени преди термичната обработка на рибата, но вярвам, че и тези в чинията ви ще свършат работа. С помощта на вряща вода отделете остатъчното месо от тях и ги оставете за няколко дни, докато изсъхнат напълно. След това ги смелете възможно най-фино в кафемелачката или в мелничка за подправки*. Съчетайте в пропорция 1:1 с трапезна сол и ръсете на воля. Подходящи съчетания биха били не само задушени зеленчуци, но и готово свинско или пилешко месо.

Предвид минералното съдържание на костите, можете да разчитате, че тази сол ще е особено богата на калций, а авторката твърди, че в нея има и омега-3. Аз лично не бих ви посъветвал да разчитате твърде много на последното, тъй като рибените кости по принцип са с ниско съдържание на мазнини, а температурната обработка и сушенето допълнително намаляват шансовете за оцеляване на нестабилните полиненаситени мастни киселини.

 

* За да се отървете от рибената миризма, смелете известно количество суров ориз в уреда и след това измийте с топла вода и сапун

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април